Депутати міськради Миколаєва з третьої спроби ухвалили зменшення земельного податку до 1% для місцевих забудовників

  • 11:54
  • 27.09.2024
8525e668e41aa8b874dfb7ce28434613.i999x999x670

У четвер, 26 вересня, депутати Миколаївської міської ради затвердили ставку орендної плати за землю в розмірі 1% для субʼєктів господарювання які мають у місті землі під будівництво, але не мають можливості реалізовувати свої зобовʼязання через війну.

Про це повідомляє ПН.

Як відомо, депутати двічі не могли погодити це питання. Деякі депутати були переконані, що таким чином міська влада власноруч зменшить надходження до бюджету від забудовників, які свою активність зараз перемістили в інші регіони України, де є можливість будувати та заробляти гроші.

Питання стосувалось місцевих компаній-забудовників, які оформили земельні ділянки під забудову, але через війну роботи не проводяться та зниження податку на землю для тих, хто постраждав від обстрілів з початку 2024 року.

Таким чином відповідно до проєкту рішення орендна плата за земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти нежитлової нерухомості, пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, сплачується по вказаному розміру за період починаючи з першого числа місяця, на який припадає дата пошкодження нерухомого майна, згідно з Реєстром майна (але не раніше ніж з 01.01.2024), до останнього числа місяця, у якому зафіксовано відновлення пошкодженого майна до функціонального призначення, або до останнього числа місяця, в якому припинено або скасовано воєнний стан в Україні, але не пізніше ніж до 01 січня 2026 року.

Крім того Федір Панченко зазначив, що профільною комісією була підтримана правка щодо зниження орендної плати за земельні ділянки, право оренди на які набуто на земельних торгах.

— Правка стосується кола осіб на яких розповсюджується вказана пільга. Оскільки там вказано було окремо, що вона не розповсюджується на субʼєктів, що виграли право оренди на земельних торгах. Тобто, хто більше сплачував до міського бюджету, хто прозоро і чесно отримав земельну ділянку і потім страждав від російської агресії, то він не отримує пільгу. В чому логіка не зрозуміла, – сказав депутат.

За проєкти рішень з правками комісії проголосували 29 депутатів, 2 утримались.

Дане рішення розпочне свою дію з 1 січня 2025 року.

Новини

28 вересня 2024
27 вересня 2024