Засновника WikiLeaks Ассанжа звільнили із в'язниці і він покинув Британію

  • 11:54
  • 26.06.2024
5d655c0c17645c69406f5ae7d5acec47.i999x999x670

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із в'язниці у Великій Британії. Наразі відомо, що станом на вечір понеділка він вилетів із країни.

Інформація щодо звільнення австралійського журналіста та інтернет-активіста з'явилась на сторінці згаданої організації в соцмережі X.

Суд Лондона звільнив Ассанжа під заставу. У в'язниці суворого режиму Белмарш провів 1901 день. Раніше йому висунули цілу низку кримінальних обвинувачень, у США Ассанжу загрожувало загалом до 175 років в'язниці. 

"У другій половині дня в аеропорту Станстед він сів на літак і вилетів із Великої Британії", – йдеться у повідомленні. 

 

Як відомо, у США Ассанжа переслідували за публікацію конфіденційних військових документів, які у WikiLeaks передав ексаналітик армійської розвідки Челсі Меннінг. Витік даних відбувся ще у 2010 і 2011 роках. Зокрема він надіслав близько 100 тисяч секретних документів про хід війни в Афганістані таким всесвітньовідомим виданням як Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times.

У WikiLeaks зазначали, що частина документів підтверджує розстріли цивільних, тож інформація спричинила міжнародний скандал.

Тим часом CBC News повідомляє, що Ассанж погодився на угоду з прокуратурою США, в рамках якої він частково визнає провину в змові з метою отримання та розкриття інформації про національну оборону. Влада США перестане вимагати його екстрадиції, і він зможе вийти на волю після п'яти років, проведених у британській в'язниці.

Федеральний окружний суд США на Північних Маріанських островах призначив на 26 червня засідання, де Джуліан Ассанж може визнати провину. CBC News з посиланням на джерела повідомило, що прокуратура США рекомендувала призначити йому 62 місяці в'язниці. Відповідно до умов угоди йому зарахують п'ять років, які він був у британській в'язниці. Після засідання американського суду Ассанж, як очікується, повернеться до Австралії.

Новини

28 вересня 2024
27 вересня 2024