
У Миколаївській області стартувала весняна посівна кампанія. Основний акцент, як і в попередні роки, залишається на зернових та технічних культурах. Проте цьогоріч аграрії області активніше впроваджують нішеві, високомаржинальні культури — такі як коріандр, гірчиця та льон. Площа їхніх посівів збільшиться втричі порівняно з минулим роком і сягне 10 тисяч гектарів.
«Ми сподіваємось, що ця тенденція збережеться й надалі», — зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Олена Піскун під час пресбрифінгу.
Також вона повідомила, що поступово, хоч і незначно, скорочується посівна площа під соняшником. Минулого року через засуху він дав слабкий урожай, тому аграрії коригують сівозміну відповідно до умов сухого степу, в якому знаходиться Миколаївська область.
За ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України вперше цього року в області з'являться демополя з вирощування бавовнику. Сім господарств з Миколаївщини вже дали згоду закласти такі демополя. Площа експериментальних посівів становитиме близько 3 гектарів.
«Якщо експеримент вдасться, надалі планується розширити посіви бавовнику до товарного рівня. Це стратегічно важлива культура — як для військових потреб, так і з економічної точки зору», — наголосила Олена Піскун.
Загалом цьогоріч в області планується засіяти:
- 665 тис. га озимого клину (522 тис. га — зернові, 143 тис. га — озимий ріпак);
- 725 тис. га ярового клину (175 тис. га — зернові, 500 тис. га — технічні, близько 30 тис. га — овочі й картопля (на 5 тис. га більше ніж в попередньому році), 3 тис. га — баштанні культури та 16 тис. га — кормові).
Станом на зараз уже засіяно:
- 76 тис. га ярих зернових культур (ячмінь, горох, овес, яра пшениця);
- 10 тис. га технічних культур (льон, коріандр, соняшник);
- 3 тис. га овочевих культур (цибуля, морква, буряк);
- 6 тис. га картоплі.
До завершення посівної кампанії залишилося до посіву ще близько 630 тис. га, основна частина яких відводиться під соняшник і кукурудзу.