«Укрпошта» може створити Поштовий банк — у парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт

  • 17:33
  • 21.09.2024
yXTvoVp0ea8SUCfIqJFv48DWZ2pW15Hf5hCtmDOk

«Укрпошта» може створити Поштовий банк після ухвалення законопроєкту № 12044 про фінансову інклюзію, повідомляє гендиректор компанії Ігор Смілянський.

«Це дуже важлива новина напередодні зими, коли через атаки ворога на енергетичну інфраструктуру можуть виникнути проблеми з наданням фінансових послуг, особливо в прифронтових та сільських районах. Можуть, але тепер я впевнений, що не будуть», — пише Смілянський. 

Зміни серед іншого передбачають:

  • Кожна компанія або банк може стати оператором фінансової інклюзії;
  • Оператор фінансової інклюзії — банк, обмежений у кредитуванні великих компаній та деяких валютних операціях;
  • Оператор фінансової інклюзії має відповідати всім нормативам НБУ, а всі його вклади застраховані у Фонді гарантування вкладів;
  • Можливість надання банківських послуг вдома і в умовах відсутності світла та звʼязку. 

Тобто підприємства, присутні на всій території України — як «Укрпошта» — зможуть надавати долаткові банківські послуги, займаючись своєю основною діяльністю.

«Компанія, яка присутня по всій території України (як Укрпошта, Нова Пошта, інші оператори, розгалужені небанківські фінансові установи тощо) зможуть, отримавши обмежену банківську ліцензію, надавати послуги у тих місцях, де немає чи недостатньо банківських відділень», — пояснює ідею законопроєкту один з його авторів, нардеп Данило Гетманцев.

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів додає, що вже чинний банк також може поміняти свою банківську ліцензію на обмежену.

«Прийняття законопроєкту дасть змогу людям у найвіддаленіших або непривабливих для банків місцевостях мати доступ до хоча б простих банківських послуг», — додає Гетманцев.

За словами Смілянського, уряд паралельно розробляє постанову про передачу PINBank в управління АТ «Укрпошта». Про таку можливість раніше говорив і тодішній голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

Раніше Національний банк виступав проти ідеї створення банку від «Укрпошти». Зокрема, ці побоювання стосувалися вже і так завеликої частки держави у банківському секторі. 

«Намагання "Укрпошти" стати банком не припиняються з 2015 року. По-перше, ми вважаємо, що кожен має займатися своєю справою. По-друге, частка держави в банківському секторі вже перевищує 50%. Її збільшення суперечить зобов’язанням та домовленостям з міжнародними партнерами, для них це "червона лінія"», — говорила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтервʼю «Економічній правді» в 2023 році. 

Однак, обмежена банківська ліцензія, здається, може стати компромісним рішенням.

 «Меморандум містить чіткі зобовʼязання від України, але подібні рішення — це прерогатива Нацбанку», — коментував потенційне створення поштового банку голова місії МВФ в Україні Ґевін Ґрей у березні 2024 року.

Новини

21 вересня 2024
20 вересня 2024