У США помер легендарний український винахідник та інженер IBM Любомир Романків

  • 07:17
  • 01.07.2024

У США помер український винахідник, інженер компанії IBM та автор майже 70 патентів Любомир Романків. Це сталося вночі за українським часом, повідомив у Facebook громадський діяч і голова Крайової пластової ради Юрій Юзич. Йому було 93 роки.

Романків вів активну пластову діяльність, а в 90-ті роки залучив та інвестував щонайменше $500 000 в розвиток українського скаутингу, професіоналізувавши центральний офіс Пласту в Україні.

«Автор і співавтор понад 65 патентів. Зокрема, саме він придумав, працюючи провідним інженером ІВМ, як записувати і зчитувати інформацію з жорстких дисків. Кожного разу, як вмикаємо компʼютер — починає працювати щонайменше сім винаходів українця Романківа. Його імʼя занесене до галереї слави у США», — пише Юзич.

Що відомо про Любомира Романків

  • Винахідник народився в 1931 році на Львівщині, але разом із сім’єю змушений був тікати від радянської влади до Канади. Останній раз в Україні він був у 2013 році, адже лікарі просили утриматись від тривалих перельотів через проблеми з серцем.
  • До цього ж він відвідував Україну чи не щороку, розповів він в https://www.radiosvoboda.org/a/lubomyr-romankiv-ibm-90-rokiv/31203042.html rel="nofollow" target="_blank">інтерв’ю «Радіо свободі». Романків вважав себе українцем і був патріотом, хоча й мав канадське та американське громадянство. 
  • У 1957 році він здобув ступінь бакалавра в Альбертському університеті в Канаді. А у 1962-му ступінь доктора філософії в галузі металургії та матеріалознавства в Массачусетському технологічному інституті.
  • У 1962-му він розпочав працювати в американській технологічній компанії IBM і присвятив їй понад 50 років. Отримав 13 нагород за видатні винаходи та внесок від IBM і 25 нагород за винаходи та досягнення
  • Любомир Романків автор майже 70 патентів, але найбільше відомий через винахід тонкоплівних магнітних голівок для запису інформації. Це зробило можливим появу жорстких дисків і персональних комп’ютерів — так на світ з’явились і Apple.

Правда полягає в тому, що ми в компанії IMB збудували п’ятидюймовий диск і ми про нього почали говорити і всім його показувати. Але IMB думала його використовувати винятково для великих комп’ютерів і навіть не мала на думці створити портативний комп’ютер.

Стів Возняк був один із тих, хто купив у нас такий п’ятидюймовий диск і, як він сам сказав, у своєму гаражі бавився, як сполучити процесор із цим диском. Він це показав Стіву Джобсу, а той умів гарно продавати. Так з’явилася Apple, розповідав він в інтерв’ю журналістам.

  • У 2012 році Любомир Романків був введений до Національної зали слави винахідників США, ставши другим українцем після Ігоря Сікорського.

Новини

3 липня 2024
2 липня 2024