Зброя для цивільних під час війни: на Миколаївщині послуги дозвільної системи поліцейські надають 24/7

  • 10:33
  • 03.07.2024
Знімок екрана 2024-07-02 о 11.59.17

З початком повномасштабного вторгнення багато українців зацікавилися придбанням зброї різних типів. Миколаївці не стали виключенням – в перші місяці війни містяни інтенсивно купували мисливські рушниці та травматичні пістолети. Наші журналісти поспілкувалися з представниками Національної поліції та судовими експертами і дізналися, які особливості придбання і постановки на облік зброї діють зараз.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «МАРТ».

Інспектор відділу контролю за обігом зброї Віталій Соловйов розповідає про екземпляри, дозволені для носіння цивільним громадянам. Особливо гостро це питання постало з початком повномасштабного вторгнення росіян – люди хотіли мати можливість захистити себе.

- Запит на зброю на початок війни зріс, однак наразі ця тенденція спала. Насамперед, зброю оформлюють військовослужбовці. В цифрах – з початку поточного року ми оформили більше 800 дозволів на придбання, – зазначив інспектор відділу контролю за обігом зброї Віталій Соловйов.

Суттєвих змін в законодавстві щодо цієї сфери за останній час не відбулося. Як і раніше, гладкоствольними рушницями громадяни можуть володіти з 21 року, нарізною мисливською зброєю – з 25. Пристрої для відстрілу гумових куль – тобто, травматичні пістолети – оформити мають змогу лише представники окремих професій по досягненню 21-річчя.

- Громадяни повинні мати певний статус для їх отримання. Перелік не змінився, він є вичерпним. До нього входять військовослужбовці, працівники правоохоронних органів та їх близькі родичі, судді, нардепи, журналісти, члени формувань з охорони громадського порядку, – додав він.

Для отримання дозволу на придбання зброї необхідно звернутися до органів внутрішніх справ за місцем проживання з письмової заявою та документом, що посвідчує особу. З 2023 року запрацював Єдиний реєстр зброї – онлайн-сервіс для моніторингу зареєстрованих одиниць. Через цей ресурс також можна податися на дозвіл.

- Він знаходиться сайті сервісів МВС, у розділі «зброя». На ресурсі необхідно авторизуватися. Там можна подати заяву на придбання зброї онлайн, або побачити перелік зброї, яка у вас є. Наразі триває процес відцифровки усіх дозвільних документів, – сказав Віталій Соловйов.

Після придбання зброї громадянин має отримати дозвіл на її носіння. У Миколаєві з цим допоможуть фахівці науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Контрольний відстріл необхідний для повного опису характеристик зброї. Для продовження терміну дозволу чи при першій покупці ця процедура є обов’язковою для кожної одиниці зброї, що знаходиться на руках у громадянина.

- З собою він повинен мати зброю, дозвіл, набої, паспорт для заповнення заяви. Далі громадянин сплачує квитанцію за послугу, експерт звіряє всі дані та перевіряє відповідність зброї, – розповів старший судовий експерт Павло Луцюк.

Всі дані про зброю – параметри, зовнішній вигляд, відомості про кулі – вносяться до вищезгаданого Єдиного реєстру.

Детально вивчати набої після процедури відстрілу дозволяє чеська система БалСкан, розроблена спеціально для Міністерства внутрішніх справ України.

За зберігання незареєстрованої зброї громадян чекає адміністративна чи кримінальна відповідальність.

Правоохоронці закликають громадян відповідально ставитися до володіння зброєю – вчасно оформлювати необхідні документи, не передавати третім особам, тримати у спеціальному сейфі. Дотримання простих правил щодо зберігання мое зберегти ваше життя та здоров’я.

Новини

5 липня 2024
4 липня 2024