У Миколаєві злочинне угруповання продавало білет волонтера, щоб переправити чоловіків за кордон

  • 16:29
  • 15.06.2024
ELdQpwU86MhHouwqtAeFDXnWup5zGl7r2mbwBsPm

Зловмисники допомогли 47 військовозобов’язаним чоловікам виїхати за межі країни у якості волонтера, заробивши на цьому понад 3 000 000 гривень. Нині поліцейські завершили досудове розслідування та направили до прокуратури обвинувальний акт відносно чотирьох членів організованої злочинної групи, які обвинувачуються у незаконному переправленні чоловіків призовного віку через державний кордон України та одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч.ч. 1-3 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 369-2).

Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Миколаївської області.

У ході досудового розслідування поліцейські з’ясували, що 47-річна очільниця однієї з громадських організацій налагодила схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через кордон у якості волонтерів. До свого «бізнесу» фігурантка залучила 58-річного миколаївця, який мав зв’язки для отримання з-за кордону документів про нібито необхідність залучення конкретної особи до перевезення гуманітарних товарів. Після чого організаторка направляла документи до державних органів для внесення до електронної системи відомостей про особу.

Фігуранти залучили до злочинної схеми ще п’ятьох спільників із інших регіонів, розподіливши функції кожного. Двоє пособників із Вінничини забезпечували постановку на облік осіб в якості волонтерів, оформляли і видавали документи волонтера та готували листи для внесення відомостей до електронної системи для безперешкодного перетину державного кордону України, а також виготовляли пакет фіктивних документів, що дозволяли чоловікам призовного віку виїздити закордон.

Ще троє фігурантів з інших регіонів країни підшукували клієнтів через коло знайомих, які бажали нелегально виїхати за межі України. Свої послуги ділки оцінювали від 3000 до 4000 доларів США з клієнта та розподіляли кошти на всіх учасників угруповання. Таким чином зловмисники заробили понад 3 000 000 гривень.

Тоді чотирьом фігурантам слідчі повідомили про підозру за ч.ч. 1-3 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст.369-2 Кримінального кодексу України.

На даний час відносно чотирьох зловмисників досудове розслідування вказаного кримінального провадження слідчі завершили та направили обвинувальний акт до прокуратури, яка скерувала його до суду для розгляду по суті.

Під час досудового розслідування слідчі встановили ще трьох мешканців інших регіонів, які входили до складу організованої групи. Нині слідчі заочно повідомили їм про підозру та оголосили у розшук.

Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Новини

22 червень 2024
21 червень 2024