Окуповані Олешки майже повністю пішли під воду після підриву дамби на Каховській ГЕС, росіяни кинули місто напризволяще

  • 07:30
  • 08.06.2023
346860634118939

У тимчасово окупованому місті Олешки та Олешківській громаді, що постраждали через підтоплення внаслідок підриву росіянами дамби на Каховській гідроелектростанції, жителі змушені самостійно рятувати своє життя — окупанти не допомагають з виїздом та навіть перешкоджають волонтерам.

Про ситуацію в місті та околицях розповідають очільник Олешківської громади Євген Рищук, постійний представник України при ООН Сергій Кислицяволонтери. Кадри з підтопленого лівобережжя Херсонщини, що нині перебуває в тимчасовій окупації, публікують Telegram-канали.

Рищук зазначив, що окупанти нібито обіцяли евакуювати людей, проте в нього немає інформації, що вони когось вивезли. Вдень 6 червня росіяни не випускали мешканців підтопленого села Піщанівка.

Центр прав людини ZMINA з посиланням на волонтерів також писав, що росіяни перешкоджали виїзду жителів без паспортів рф.

Волонтери розповіли, що зробили точки зборів в Олешках, Каховці та Новій Каховці. Далі люди планували виїхати до Криму. Проте окупанти почали зупиняти легкові автомобілі з Олешок і запитувати російські паспорти.

Рищук зазначив, що окупанти кинули Олешки напризволяще.

– Люди сидять на дахах домівок. Човнів у місті немає. Комендантську годину не скасовують. Геноцид, — написав очільник громади.

На засіданні Ради безпеки ООН 6 червня Кислиця зауважив, що російські окупанти не організували евакуацію цивільного населення з підтоплених районів, передає «Укрінформ».

– Викликає занепокоєння той факт, що російські окупанти не організовують евакуацію цивільного населення, хоча вивели свої війська, — зазначив він.

Новини

25 квітня 2024
24 квітня 2024