У МЗС Естонії заявили, що не відмовляться очолити ОБСЄ через тиск росії й Білорусі

  • 16:59
  • 30.05.2023

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна заявив, що його країна не відмовиться від головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) через тиск із боку росії й Білорусі.

Про це пише ERR.

Ми не відмовимося від своєї можливості бути головою через те, що росія може диктувати, хто їм підходить», — сказав Цахкна.

Він також згадав, що Естонія вже подавала свою кандидатуру на посаду голови ОБСЄ у 2021 році, але тоді росія та Білорусь заблокували головування Естонії.

– Але росія також блокує роботу інших міжнародних організацій, щоб створити собі важелі впливу. І так само в ОБСЄ питання не тільки в тому, чи буде Естонія головою наступного року, а й у тому, що росія заблокувала ухвалення нового бюджету організації. Саме тому сьогодні ОБСЄ працює на основі бюджету минулих років, який перерозподіляється щомісяця, — пояснив міністр.

За його словами, росія хоче боротися не лише з Естонією, а й блокувати діяльність різних міжнародних організацій, які побудовані на демократичних засадах і де враховуються інтереси держав-членів.

Цахкна також обговорив це питання з міністрами закордонних справ інших європейських країн. Він наголосив, що Естонія не піддасться шантажу, і також отримав підтримку щодо цього від усіх партнерів.

– Усі розуміють, що питання не в Естонії, а в поведінці росії. Подивимося, що буде далі. До наступного року ще є час, і обговорення тривають, — зазначив він.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024