Кісельова пропонує зменшити до 1% оренду за землю для забудовників Миколаєва

  • 16:59
  • 26.06.2024
Киселева_1

Голова комісії з питань законності, очільниця фракції «Європейська солідарність» в міській раді Олена Кісельова пропонує зменшити ставку орендної плати за землю для забудовників Миколаєва з 3% до 1%.

Таку ідею вона озвучила під час засідання комісії 25 червня, пишуть «НикВести». 

— Коли ми говоримо про звільнення платників податків від податку на землю і податку на нерухомість, то ми забуваємо, що бізнес і забудовник в Миколаєві не користуються ні земельним податком, ні податком на нерухомість, а точніше частково. Але він сплачує орендну плату за земельні ділянки комунальної власності. І ця плата у нас достатньо велика, якщо її рахувати, відносно до нормативно-грошової оцінки, яка кожного року зростає. Навіть під час військового стану індекси міняються, нормативно-грошова оцінка збільшується, і автоматично збільшується розмір орендної плати, – пояснила Олена Кісельова. 

Вона пропонує зменшити забудовникам міста відсоток орендної плати за землю комунальної власності до 1%. 

— Будівельна галузь, а саме будівництво, як таке, в Миколаєві за певних причин знаходиться в стані стагнації. Галузь забудовників в Миколаєві не працювала в 2023, 2024 роках, і може, дай Боже, щоб почала працювати у 2025. Але для цього потрібна сталість і економічна обґрунтованість. А от коли реалізації квартир нема в місті, а орендна ставка мільйони коштує, то тоді виходить дисбаланс. І ми втратимо свого забудовника в місті, а потім будемо шукати якихось там інвесторів. Питання актуальності зрівняння ставки земельного податку і ставки оренди полягає навіть у площі антимонопольного законодавства, яке чітко говорить про те, що не може бути двох різних ставок за одних і тих самих умов. Тобто не може забудовник мати плату за землю або 1%, або 3% в залежності від того, на яких умовах він користується або має у власності цю землю. Миколаївська міська рада має усунути таку дискримінацію, – сказала Олена Кісельова. 

Члени комісії міської ради з питань законності підтримали таку ініціативу. Управлінню фінансів надали доручення підготувати проєкт рішення щодо внесення змін у вже діючий проєкт рішення щодо визначення розміру ставок орендної плати за землю і внести зміни в частині заміни 3% на 1% для земель поточного будівництва.

— Тобто це земельні ділянки, на яких щось будується. Незалежно від того, що там будується: лікарня, готель, житловий будинок. Будь-що має будуватися і ставка орендної плати має бути 1%, – додала Олена Кісельова. 

Новини

30 червень 2024
29 червень 2024
28 червень 2024