«Укриття заслуговують бути зручними»: школярі з Миколаївщини навчилися виготовляти меблі, аби покращити шкільний підвал

  • 13:56
  • 19.03.2024
285943_65f618e82d5691_30160581

Учні Вознесенської школи №5, що на Миколаївщині, вирішили створити меблі для укриття, які б перетворили підвал на зручне та комфортне місце.

Про це інформує «Рубрика».

За даними видання, шкільне укриття стало прихистком для багатьох мешканців району. Під час повітряних тривог учні вимушені годинами знаходитись та навчатись в укритті школи.

Також зазначається, що для бюджету школи закупівля нових меблів була б неабияким навантаженням, тож діти вирішили власноруч створити меблі, які б перетворили підвал на більш комфортне місце.

— Нам дуже пощастило, що у нас під школою є підвал. Перед новим навчальним роком наша школа почала активно готуватися до змішаного навчання. За бюджетні кошти там зробили ремонт, провели всі необхідні комунікації. Залишалося питання з меблювання. Звичайно, у нас були деякі стільці, але не в достатній кількості. Були і шафи. Але через особливість архітектури самого укриття, воно має форму довгого і вузького коридору, ми не могли їх використовувати, — розповіла заступниця директора школи, вчителька трудового навчання Олександра Орлова-Касʼяненко.

Оскільки в укритті не було зон для зберігання речей, роботи за столами та відпочинку, підлітки вирішили створити стелажі-трансформери та пуфи, які можуть перетворюватися на крісла чи спальні місця.

Перетворити ідею на реальність дітям допомогла освітня програма з відбудови для підлітків «План.Дій» від ГО «Про.Про.Лаб».
 

Менеджерка програми Олена Шульга розповіла, що ідея вознесенських школярів одразу привернула увагу творців освітньої програми. Особливо той момент, що діти підкреслювали необхідність саме зручних просторів. 

— Здавалося б, коли ми говоримо про укриття, тут має бути тільки про безпеку, але самі підлітки на собі відчули, чому важливо, щоб подібні безпекові простори були комфортні для тривалого перебування там. Чи у школі, чи в іншому місці. Укриття теж заслуговують бути зручними, теплими, яка б неприємна ситуація туди нас не «загнала», — наголосила Олена Шульга.

Як зазначає видання, аби зібрати необхідну для реалізації проєкту суму, а саме 37 тисяч гривень, команда учнів запустила на платформі «Спільнокошт» краудфандингову кампанію. А паралельно діти вчилися та пробували себе в проєктуванні. 

Також підлітки поїхали до Києва, де під керівництвом дизайнерів зібрали перші прототипи меблів.

За словами Олександри Орлової-Касʼяненко, зараз команда проєкту знаходиться на фініші. Залишилися деякі бюрократичні питання, але головна мета досягнута — сьогодні укриття виглядає так, як його і задумували.

Новини

27 квітня 2024
26 квітня 2024