Депутати реорганізували 7 лікарень Миколаївської області — це має допомогти «убезпечити» їх від відсутності грошей

  • 08:51
  • 27.04.2024
николаевской облсовет 21.12  иванова_1

Миколаївська обласна рада реорганізувала сім медичних закладів шляхом їх приєднання до трьох лікарень — обласної дитячої лікарні, фтизіопульмонологічного центру та обласної клінічної лікарні.

Рішення було ухвалено в ході позачергової сесії обласної ради у четвер, 25 квітня, повідомляють «НикВести».

Першим проєктом рішення обговорювалась пропозиція приєднання обласного Будинку дитини. Директорка закладу Наталія Григоренко розповіла, що у 2022 році їх було евакуйовано до Чернівців. На той момент у будинку перебували 64 дитини віком від 0 до 5 років. Зараз у закладі 15 дітей, з яких у Миколаївській області перебувають лише 4.

— Всі будинки дитини по Україні мали бути реорганізовані в центри реабілітації паліативної допомоги. І рішення ОВА було підписано. Тепер ми вирішуємо питання обʼєднання з обласною дитячою лікарнею. Я розумію, що скоріш за все територія лишиться, але будинок дитини це не лікувальний заклад, він виконує зовсім інші функції, тобто з приєднанням не будуть надаватись соціальні послуги. На сьогодні я опікун дітей, я оформлю інвалідність, оформляю пенсії. Дітям потрібен психолог, логопед, вихователь, чи буде це в обласній лікарні, я не знаю. Подумайте, якою буде доля дітей, чи будуть вони захищені. Я пропоную створити центр паліативної допомоги. Ми отримали лист від МОЗ, що фінансування на ці заклади будуть, — доповіла директорка закладу.

В. о. керівника обласного управління охорони здоровʼя Ірина Ткаченко, в свою чергу, представила презентацію по фінансовому стану кожного із закладів. Вона зазначила, що установи залежать від контрактувань з НСЗУ, місцевого бюджету та платних послуг, що надає заклад. На будинок дитини, зокрема з держбюджету було виділено 15 мільйонів гривень, ще 14 мільйонів їм виділяють з місцевого бюджету.

— 29 мільйонів гривень фінансування на 4 дитини. Їм кожній в Буковелі квартири купити, — зауважив депутат Юрій Кормишкін.

— Згодна. Але не всі кошти були використані, частину ми повернули в бюджет. Постанова і уряд націлені на те, що будинки дитини повинні перетворитись на центри реабілітації паліативної допомоги. У нас функціонує заклад, в нас є персонал. В повному обсязі ми працювати не можемо тому що в нас немає бомбосховища. Я, як керівник, не можу ризикувати дітьми, — відповіла Наталія Григоренко.

В свою чергу, Антон Табунщик зазначив, що центр реабілітації можна буде створити на базі обласної дитячої лікарні.

— Якщо ми зараз не будемо діяти рішуче, то я не виключаю, що у січні 2025 року до обласного бюджету буде звернення по потребу приблизно на 80 мільйонів гривень, а цих грошей не буде. Тоді вже дійсно постане питання про закриття, — сказав Антон Табунщик.

За відповідне рішення депутати голосували двічі. Під час першого голосування воно набрало 31 голос, вдруге — голос віддали 34 депутати.

Ще одним реорганізованим закладом стала обласна інфекційна лікарня, яка потребує дофінансування, зокрема по заробітним платам для лікарів. Її разом з центром паліативної допомоги приєднали до фтизіопульмунологічної лікарні.

Під час обговорення колишня директорка закладу, депутатка Світлана Федорова звинуватила нинішнє керівництво закладу у тому, що своїми діями, починаючи з 2022 року інфекційну лікарню довели до занепаду. Саме тому вона вважає, що реорганізація — єдиний вихід для збереження лікарні.

— Суперменеджер, який вбив лікарню(звернення до Олександра Ігнатенкова, — прим.). На рахунках за підписом Студзінської (Ярослава Студзінська, — прим.) 48 мільйонів. Мене з успішної процвітаючої лікрні вигнали, призначили її. Вона втекла в Німеччину, отримувала заробітну плату. В цей час керівник отримував мінімум 63 тисячі на місяць. Лікарню збанкрутували. Щоб геть не загнобити, це дійсно обʼєднати лікарню хоч з якимось інфекційним. Ми на інфографіці бачили, що було, коли я керувала нею, а ці менеджери її загробили. Інфекційна служба на сьогодні у занепаді. Вони не протягнуть, з НЗСУ вони працювати не вміють. У 2022-2023 роках розтринькали гроші, які я заробила, і лишили нуль. Інфекційна лікарня була вбита у грудні 2021 року, коли більшість з депутатів проголосували за моє звільнення, — заявила Світлана Федорова.

Проти обʼєднання виступила депутатка Тетяна Демченко, яка вважає, що в разі змінення керівника закладу на професійного менеджера, його реально зберегти.

— Єдина інфекційна лікарня не тільки в області, а й в місті Миколаєві. Якщо хтось думає, що ковід позаду і інфекційні захворювання нас не хвилюють, то ви помиляєтесь. У всіх є діти, онуки, ви знаєте, скільки разів закриваються школи і дитсадки через масові захворювання. Є закон про охорону здоровʼя. Ми з вами маємо створити госпітальні округи. Поміняйте менеджмент в лікарнях, всього навсього, — заявила Тетяна Демченко.

Антон Табунщик у відповідь на це зазначив, що обʼєднання лікарень необхідний крок для убезпечення їх фінансової складової, адже бюджет області у 2025 році не зможе забезпечити потреби медичних закладів. 

— Грошей в бюджеті не буде. За рахунок реорганізації ми отримуємо можливість отримати додаткові пакети і збільшити коефіцієнт існуючі. Це дасть змогу протримати лікарню до кінця року і повноцінно законтрактувати на 2025 рік. Бюджет обласний цього не витримає, — сказав посадовець.

Обʼєднання лікарень підтримали 38 депутатів. 

Новини

8 травня 2024
7 травня 2024