Реконструкція водогону у Миколаєві вартістю 1,2 мільярди знову опинилася у полі зору правоохоронців через порушення під час проведення тендерів

  • 16:41
  • 06.05.2024
trby-7-81d8b1f1

Реконструкція водогону у Миколаєві вартістю 1,2 мільярди знову опинилася у полі зору правоохоронців. Протиправне подрібнення проєктів водогону у Миколаєві дозволило чиновникам уникнути відкритих торгів – аудитори звернулись до СБУ.

Результати ревізії закупівель проєктних робіт передані Службі безпеки України, повідомляється в офіційному листі Південного офісу Держаудитслужби, який є у розпорядженні Nikcenter.

Як повідомлялось, у квітні 2023 року департамент містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОДА без тендерів надав підряди на розробку проєктно-кошторисної документації реконструкції магістрального водогону міста. Договори загальною вартістю 16,8 млн грн укладені без використання електронної системи. Також чиновники скористалися можливістю не публікувати тексти угод із підрядниками. 

Чотири підряди отримала ФОП Ольга Вороніна. По три контракти підписали з ТОВ “Конкорд Проект” та ТОВ “Центральний проектний інститут міста Миколаєва”. Ще два – з «Проєктною компанією «Альянс». 

Схоже, у організаторів закупівель робіт з реконструкції магістрального водогону у Миколаєві додалася нова проблема: під питанням вже розроблені торік проєкти. У Держаудитслужбі під час ревізії закупівель проєктних робіт дійшли висновку, що чиновники облдержадміністрації штучно розділили предмет закупівлі, замість трьох – провели дванадцять.

«Встановлено, що 12 ділянок водогонів входять до складу трьох лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури МКП «Миколаївводоканал», мають єдине функціональне призначення, є нерозривними, однаковими за технічними характеристиками, межують із собою, та … є трьома предметами закупівлі», – сказано у відповіді Південного офісу ДАСУ народному депутату Олексію Жмеринецькому.

Це дозволило знизити вартість однієї закупівлі нижче порогу 1,5 млн грн, а отже призначити підрядників без використання електронної системи, тобто без тендеру. 

Проблеми реконструкції системи водопостачання Миколаєва

Нагадаємо, Миколаївська міська рада окремим рішенням передала департаменту містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації функції підрядника у цьому проєкті. Підставою було названо фінансування з державного бюджету. 

У результаті призначені чиновниками без тендерів проєктанти фактично сформували завдання для найбільшого в Миколаєві проєкту реконструкції вартістю понад 1,2 млрд грн.

Департамент провів 12 відкритих тендерів з реконструкції ділянок водогону. Підряди було розділено між трьома учасниками: «Миколаївміськбуд», ВКФ «Газводмонтаж» і «Одесаспеценерго». Роботи мали бути завершені до кінця 2024 року.

Одразу після підписання угод журналісти повідомили про завищення цін на труби, сталеві та з ПВХ, у 2-3 рази від ринкових. Оскільки у вартості робіт ціна труб складає майже половину, постало питання про можливі переплати у розмірі 100-200 мільйонів гривень. До того ж, через запроваджені перед аукціоном додаткові вимоги до учасників торгів, були відхилені дешевші пропозиції.

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім частково визнав завищення цін у контрактах, але запевнив, що остаточна оплата буде після проведення робіт і за ринковою ціною.

Як повідомляв Nikcenter, держаудит виявив грубі порушення під час всіх 12 тендерів на реконструкцію водогону. Один тендер вже скасований,результати ще трьох – вимагає скасувати прокуратура у суді.

Нагадаємо, Миколаїв залишився без стабільного постачання питної води у квітні 2022 року, коли росіяни зруйнували водовід Дніпро-Миколаїв. Відтоді до міської мережі водопостачання подається солона вода з лиману, лише частково розведена іншими джерелами. Через солону воду розпочалося масштабне руйнування труб каналізації та водопроводу. 

Новини

19 травня 2024
18 травня 2024
17 травня 2024