Україна розробляє дрон з VR-керуванням для знищення «шахедів»

  • 07:17
  • 22.10.2024
дрон

Україна розробляє безпілотник під назвою Sting, здатний перехоплювати іранські дрони-камікадзе Shahed-136, які росія використовує для своїх атак. Перші фотографії та деталі опублікувало британське видання The Telegraph.

Sting — це класичний квадрокоптер із великою куполоподібною структурою в центрі, де розміщені боєголовка та камера. Керування дроном здійснюватиметься з землі за допомогою VR-окулярів, що дозволяють оператору точно бачити траєкторію польоту.

Розробники дрона, група Wild Hornets, зазначають, що їхня розробка здатна літати на швидкості понад 160 км/год і на висоті до 3 км.

Майбутні версії дрона будуть оснащені системою штучного інтелекту, що дозволить автоматично наводити дрон на ціль. 

Подібні дрони вже використовуються для перехоплення російських розвідувальних дронів, які збирають дані для артилерії та ракетних підрозділів. Відео з українськими дронами, що збивають російські Orlan і Zala, все частіше поширюються в соціальних мережах.

Проте Sting стане першим дроном, спеціально розробленим для знищення іранських «шахедів».

Наразі росія виробляє понад 6000 дронів типу Shahed щорічно на заводі в Єлабузі, Татарстан. Щодня російські війська випускають від 30 до 80 таких БпЛА на українські міста.

Цей обсяг атак став серйозним викликом для української ППО, яка стикається з нестачею дорогих західних ракет для систем протиповітряної оборони.

У Wild Hornet сказали виданню, що середня вартість Sting у десятки разів нижча, ніж у безпілотника Shahed. Це дозволить Україні зберегти запас ракет для систем ППО, що стає критично важливим у тривалій війні на виснаження з росією.

Нагадаємо, Україна впроваджує нову стратегію боротьби з російськими дронами, основна мета якої — зупинити перевагу рф в небі.

Новини

22 жовтня 2024
21 жовтня 2024
20 жовтня 2024