ЗАЕС знову відключилася від однієї з ліній електропередачі після обстрілу росіян

  • 08:18
  • 22.10.2024
1e7b259-zaes690

Одна з ліній електропередачі, яка з'єднувала тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію з об'єднаною енергосистемою України, відключилася вдень 21 жовтня внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомив «Енергоатом». 

«Наразі станція працює лише на одній лінії, що створює пряму загрозу ядерної та радіаційної аварії», — наголосили в компанії. 

До захоплення росіянами, ЗАЕС споживала електроенергію від власних чотирьох ліній електропередачі та трьох ліній резерву. Однак за час окупації станція «доведена до останнього ступеню деградації». 

Якщо єдина лінія, що працює, вийде з ладу, це означатиме втрату зовнішнього живлення станції із запуском аварійних дизель-генераторів. А оскільки ресурси обмежені, то це могло б створити загрозу для радіаційної безпеки. 

«Постійні втрати зовнішнього живлення станції, неспроможність рашистів забезпечити  стабільне електропостачання станції — загрожує світові ядерною та радіаційною катастрофою», — заявив керівник «Енергоатому» Петро Котін та наголосив, що гарантувати безпеку можна буде тоді, коли станція буде під контролем України.

Новини

22 жовтня 2024
21 жовтня 2024
20 жовтня 2024