«Подзвонив мер Очакова, сказав, куди прийти», — екскомандир 73-го центру про затримання за підозрою у держзраді

  • 08:18
  • 28.03.2024
286438_6603f44addd3d4_29851920_2000_watermark

Екскомандиру 73-го морського центру Сил спеціальних операцій та посадовцю Очаківської міської ради Едуарду Шевченку суд продовжив термін запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ще на 60 діб.

Рішення було ухвалене в ході засідання Заводського районного суду у вівторок, 26 березня, повідомляє «НикВести».

Строк дії запобіжного заходу — до 24 травня 2024 року.

В ході засідання суд вивчав надані прокурором докази у вигляді відеозапису з моменту затримання Едуарда Шевченка у 2023 році. Серед вилучених предметів у підозрюваного були мобільні телефони, доступ до одного з них він добровільно надав правоохоронцям. 

На інший телефон Sigma Едуарду Шевченку до затримання зателефонував міський голова Очакова Сергій Бичков та запросив зустрітися в одному з офісів у центрі Миколаєва. За словами підсудного, телефон він лишив у автомобілі та зайшов у будівлю, де його затримали спецслужби. Після допиту чоловіка перевели до будівлі прокуратури, куди прибув його захисник.

— Вказано, що він затриманий під час вчинення злочину, — запитала адвокатка у правоохоронців на відео.

— Державна зрада є продовженим злочином, з формальним складом, тобто у будь-який час до моменту затримання він вважається вчиняємим. Наслідки нанесення шкоди ми не повинні очікувати, — пояснив слідчий.

Сам Едуард Шевченко заявив, що адвоката йому забезпечили вже після того, як був складений протокол. Вона прибула через декілька години, і окремого спілкування з нею йому не дали, хоча мали забезпечити це право з моменту набуття статусу підозрюваного.

— Як ви бачите на відео, він не є відповідним спеціалістом (мова про офіцера, який складав протокол затримання, — прим.), він залазить в телефон, робить якісь маніпуляції, хоча, згідно з усіма процедурами, має помістити його в сейф-пакет і передати для проведення з ним відповідних дій, а не сам має там лазити. Мене затягнули, налетіли. На той момент там знаходився полковник (імʼя не вказуємо з міркувань безпеки, — прим.). Він збігав до моєї машини, взяв телефон і поклав до моєї кишені. В цьому телефоні є дзвінок, коли мені телефонував мер і казав мені зайти. Моменту, на якому на мене тиснуть для співпраці, які я підписував, на відео також немає, — заявив Едуард Шевченко.

— Якої співпраці?, — спитав суддя.

— Ті громадяни, яких слідчий наче не бачив, хоча вони виходили до приміщення, а він заходив, і він робить вигляд, що він нічого не бачив. Коли вони налетіли і побачили, що в телефоні нічого немає, почали дорікати, чому там нічого немає? Сказали, що треба допомогти їм, продовжувати спілкування. І це без адвоката і відеофіксації. До речі, я просив конкретного захисника, його там не було. Бог знає через скільки після затримання він зʼявився, спілкування з ним мені не надали, — сказав підсудний.

Враховуючи вищезазначене, сторона захисту подала клопотання про визнання доказів порушенням прав людини на здійснення процесуальної дій, які потребують попереднього дозволу суду.

У відповідь на це прокурор заявив, що у момент затримання Едуарду Шевченку розʼяснили його права та обовʼязки, тому порушень у діях правоохоронних органів немає.

— Ми побачили, що слідчий негайно повідомив Центр надання правової допомоги, реалізувавши обов'язок негайного забезпечення права на захист. З урахуванням зауважень про фактичний час затримання, який відрізняється від того, що зазначений в протоколі. Зі слів, які ми побачили на відео, зазначений час біля 13-ї години. В ході слідства про підозру останньому було повідомлено на наступний день об11:30 , що свідчить про непорушення вимоги. Також повідомлення обвинуваченого в сьогоднішньому засіданні про можливі незаконні дії працівників СБУ в ході його затримання під час досудового розслідування таких скарг не надходило. Наскільки мені відомо, тілесних ушкоджень ніяких не завдавалося в ході проведення процесуальної дії. Щодо невиклику конкретного захисника. Обвинуваченому була надана можливість зателефонувати даному захиснику. І захисник повідомив, що в нього призупинено свідоцтво про заняття адвокатською діяльністю. І тому він до місця не прибув. Тому, прошу відмовити задоволення даного питання за відсутністю ознак явно неочевидної недопустимості, — зазначив прокурор.

Клопотання захисту суд приєднав до матеріалів провадження і має надати йому оцінку. В справі оголошена перерва.

Новини

27 квітня 2024
26 квітня 2024