«Другим етапом стане доставка всередині Європи», – Володимир Поперешнюк про роботу Nova Post

  • 07:17
  • 28.03.2023

20 березня 2023 року Нова пошта відкрила перше вантажне відділення у Вільнюсі. Литва стала другою після Польщі країною Європи, де українці та місцеві мешканці можуть скористатися послугами компанії. AINUA побував на відкритті відділення у Вільнюсі й розпитав співзасновника «Нової пошти» Володимира Поперешнюка про розвиток за кордоном, конкуренцію, інвестиції, а також плани зростання в Україні та Європі.

Не конкуренція, а партнерство

Ми вже запустилися в Литві, до кінця червня буде 50 відділень Nova Post у Польщі, тобто у кожному воєводстві, а на черзі у нас – відкриття у Естонії, Латвії, Румунії, Німеччині та Чехії. Ми відкриваємо власні відділення, але й співпрацюємо із місцевими партнерами для надання додаткових послуг. Тому я не можу говорити про конкуренцію на локальних ринках з іншими представниками поштових послуг. Наразі це партнерство й співпраця.

Наприклад, у Литві є компанія Venipak. Вона допомагає нам доставляти українські посилки на адресу у будь-який населений пункт країни, а також робити забір відправлень із адреси наших клієнтів для доставки в Україну. У нас з ними win-win. Ми створюємо для них додатковий об’єм відправлень та разом покращуємо сервіс клієнтів. В Польщі така компанія-партнер – InPost, DPD, GLS.

Володимир Поперешнюк
Зображення в матеріалі: Nova Post

Зараз за кордоном ми створюємо взагалі новий бізнес, основна мета якого – зв’язати Україну з Європою. Ви приходите до відділення, яке створене спеціально для того, щоб відправляти в Україну документи, посилки, вантажі. Саме тому ринки Європи – це блакитний океан для Nova Post. Другим етапом розвитку будуть доставки всередині Європи. 

На сьогодні в наших планах запустити ще два відділення в Литві. 

100 000 євро на запуск відділення

У литовське вантажне відділення ми вклали 100 000 євро. Одночасно в Польщі ми вже інвестували мільйон євро в усі відділення. Станом на березень 2023 року, наші закордонні відділення не є рентабельними для компанії. Ми сподіваємося вийти на самоокупність якомога швидше. Як план, закладаємо рік на те, щоб одна країна виходила в нуль. Польща також ще не вийшла на рентабельність, але сподіваємося, що це станеться у 2023 році.

«Розумні» інвестиції й ставка на міжнародну франшизу

Але я можу сказати, що в нас дуже «розумні» інвестиції. Наприклад, всі меблі й обладнання, які є у відділеннях Nova Post, виробляються в Україні. Щось тестуємо, щось орендуємо, залучаємо партнерів тощо. У нас немає великих ресурсів, а Європа для нас – це як перший день роботи в Україні. Все задля того, щоб розвиватися. Тому поки що це не фінансова історія. 

Також зараз ми тестуємо міжнародну франшизу. Плануємо активно її розвивати в Європі. Загалом, вихід за кордон – це виклик для нас. Перш за все для того, щоб переконатися, наскільки ми дійсно відповідаємо світовим стандартам, наскільки ми інноваційні. 

Можливості для МСБ

Ми створюємо можливість кожному підприємцю виходити за межі України. Це дуже корисна вправа – працювати на ринках Європи. Поки ти працюєш всередині країни – не можеш зрозуміти, наскільки ти професійний бізнесмен. Представники українського МСБ можуть до нас звертатися, а ми будемо робити все, аби їхній товар доставлявся замовникам у Європі швидко та на вигідних умовах. 

Збільшення інвестицій в розвиток в Україні

Плани грандіозні. Для нас це наш найбільший і найголовніший ринок, наш центр компетенцій. У компанії працюють 40 000 людей. Цього року ми продовжуємо інвестувати. Ми збільшили інвестиції та темп розвитку. Відкриємо 2000 нових відділень у містах та селах, встановимо 1000 нових поштоматів, добудуємо та запустимо два нових великих сортувальних центрів та створимо сотні нових робочих місць. Криза, війна, наша лють – вони додають нам ще більше енергії. Також плануємо зрости на 10% за кількістю посилок у 2023 році.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024