В Україні 300 тисяч школярів хочуть повернути на офлайн-навчання до кінця року — уряд створив стратегію

  • 18:13
  • 29.07.2024
image

Міністерство освіти і науки та Міністерство цифрової трансформації розпочали комплексну політику «Школа офлайн». Відомства прагнуть подолати освітні втрати, створити умови для якісної освіти та повернути щонайменше 300 000 учнів за шкільні парти.

Про це повідомили глава МОН Оксен Лісовий та очільник Мінцифри Михайло Федоров.

В уряді наголосили, що за останні 4 роки українська система освіти зазнала втрат. Так, через COVID-19 та повномасштабну війну українські діти відстають від однолітків з інших країн на 2 роки навчання, за дослідженням PISA-2022. 

Нині понад 600 тисяч дітей навчаються дистанційно і ще 390 тисяч — за кордоном. Як каже глава Мінцифри, онлайн-освіта не дає їм соціалізуватися й розвивати м’які навички. Під час знеструмлень діти не можуть продовжувати навчатися. Водночас на дистанційному навчанні неможливо проконтролювати, чи спускаються учні в укриття. 

«Просто зараз необхідно ухвалювати рішення, щоб вийти на новий рівень якості освіти та не втратити покоління», — наголосив Федоров.

Стратегія передбачає низку політик, розроблених на основі зустрічей з громадами, освітянами та партнерами. Вона почне поступово діяти вже з 1 вересня, щоб у 2025 році всі були готові до її впровадження. 

«Школа офлайн» містить п’ять основних компонентів, які покривають потреби різних категорій учнів та вчителів:

  1. Внутрішньо переміщені діти навчатимуться за місцем перебування очно за наявності безпекових умов. Наприклад, дитина з Бердянська, яка проживає в Чернівцях, вийде в школу офлайн. Так учні будуть занурені в навчання та отримуватимуть більше уваги від учителів. 
  2. Дітям за кордоном приберуть подвійне навантаження. Учні вони вивчатимуть дистанційно лише предмети з українознавчим компонентом, за інші дисципліни бали перезарахують з іноземних шкіл у всіх класах. 
  3. Освіту необхідно адаптувати під запит та умови учнів з ТОТ.  Їх навчатимуть індивідуально, підлаштовуючись під потреби та графік кожної дитини.
  4. Підготовка інфраструктури для повернення дітей у школи. Уряд будує укриття, купує автобуси та забезпечує девайсами. 
  5. Жоден учитель не має втратити роботу. Зміни в роботі мережі шкіл не торкнуться фактичної зайнятості викладачів — МОН дасть можливість перейти в кадровий резерв, де буде середня зарплата та спеціальне навчання. З резерву вчителі можуть перейти в іншу школу або мати гарантоване місце роботи на деокупованій території.

Наразі деталі можна знайти на сайті «Школи офлайн», а також за кілька днів уряд запустить гарячу лінію для громадян.

Новини

8 вересня 2024
7 вересня 2024