Створення індустріальних парків на Миколаївщині: відбулась нарада за участі народних депутатів України

  • 10:53
  • 07.07.2024
449765629_866363695525445_2368622955936983800_n

У пʼятницю, 5 липня, у Миколаєві, під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського відбулася міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків у Миколаївській області.

Участь у заході взяли начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, народні депутати України Олександр Гайду, Ігор Копитін, Максим Дирдін, Артем Чорноморов, а також очільник Миколаївської обласної ради Антон Табунщик та голова Миколаївської міської ради Олександр Сєнкевич.

Під час заходу обговорили переваги, перспективи та нові можливості для Миколаївщини, повʼязані зі створенням нових індустріальних парків.

Розпочинаючи засідання Віталій Кім зазначив, наразі у Миколаївській області немає зареєстрованих відповідно до вимог законодавства індустріальних парків, але в декількох громадах області вже ведеться активна робота щодо їх створення. Зокрема, виділяються земельні ділянки, розробляються проєкти концепцій індустріальних парків, містобудівної документації, а також проводяться громадські слухання.

«Хочу подякував присутнім за організовану сьогоднішню зустріч. Я впевнений, що вона стане новим поштовхом для наших громад у напрямку створення індустріальних парків, які сприятимуть сталому розвитку регіону та підвищенню рівня життя громадян», – додав він.

Зі своєї сторони Дмитро Кисилевський зазначив, що індустріальні парки є перевіреним часом та міжнародним досвідом механізмом індустріалізації економіки, модернізації промисловості шляхом впровадження інноваційних підходів розвитку промисловості, залучення інвестицій, збільшення зайнятості населення та забезпечення збалансованого регіонального та місцевого розвитку.

«Частка переробної промисловості в структурі ВВП нашої країни натепер є вдвічі нижчою від норми, що негативно впливає на її економіку. Наша ціль – зменшити експорт сировини та збільшити експорт переробної промисловості. Задля цього ми плануємо ряд ініціатив, серед яких й розширення мережі індустріальних парків, які виступають ефективним інструментом економічного розвитку громад, регіонів та країни вцілому», – сказав заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку.

Своєю чергою Олександр Гайду розповів присутнім про підзаконні акти щодо реєстрації та функціонування індустріальних парків, а також про їх роль для бізнесу в регіоні. За його словами, впровадження цього проєкту на Миколаївщині стане потужним майданчиком для повернення раніше релокованих в інші регіони підприємств та залучення нових. Особливо вагоме значення це відіграє після відкриття портів за відповідної безпекової ситуації.

Успішним досвідом громад у розвитку індустріальних парків в Україні поділилися директор Департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов, начальник управління інвестицій та проєктів Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Андрій Павлів та директор індустріального парку «Біла Церква» Андрій Ропітський.

До наради також долучилися заступник начальника Миколаївської ОВА Микола Марінов, директор департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОВА Олександр Корольов, СЕО ГК «Індустріальні Парки України» Валерій Кирилко, директор департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко, представники АТ «Миколаївобленерго», МКП «Миколаївводоканал», Миколаївської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України», а також представники територіальних громад Миколаївщини.

Новини

5 жовтня 2024
4 жовтня 2024