Миколаївська прокуратура повернула громаді ставок і землю: орендар використовував ділянку незаконно

  • 12:55
  • 04.10.2024

Миколаївська окружна прокуратура повернула у власність громади земельну ділянку площею 21 гектар разом зі ставком. Водойма була занедбана і майже пересохла. Орендар використовував ділянку без належних документів та не сплачував оренду.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури.

За даними правоохоронців, ставок роками знаходився під контролем орендаря, який не лише ігнорував умови договору, але й не мав паспорта водного об’єкта — документа, без якого використання водойм є незаконним.

За словами фахівців, останніми роками в Україні відбувається значне висушування територій, площа сухої та дуже сухої зони збільшилася на 7 %, зокрема через військові дії. Підрив Каховської ГЕС, що знищив Каховське водосховище також суттєво вплинув на водні ресурси південних регіонів, серед яких і Миколаївщина.

Прокуратура звернулася до господарського суду з вимогою розірвати договір оренди та повернути земельну ділянку разом зі ставком у власність громади. Після відкриття судового провадження орендар відмовився від ділянки. Землю та водний об'єкт повернули у власність громади, судове провадження закрили.

«Вказане у своїй сукупності свідчить про реальну напружену ситуацію з водами на території країни, що погіршується внаслідок природних і антропогенних чинників. Захист вод потребує прикладання максимальних зусиль з боку як держави, так і суспільства, в тому числі шляхом забезпечення належного функціонування водних об’єктів, недопущення використання їх у спосіб, що може призвести до забруднення вод чи їх виснаження», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Новини

5 жовтня 2024
4 жовтня 2024