«Ми не втручаємось і не диктуємо», — НСЗУ не давала рекомендацій з «оптимізації» поліклінік у Миколаєві

  • 08:51
  • 07.07.2024
291493_6689007f542194_11568050

Національна служба здоров'я України не давала жодних рекомендацій з «оптимізації» центрів первинної медико-санітарної допомоги у Миколаєві.

Про це у коментарі «НикВести» сказав керівник НСЗУ Південного регіону Денис Чорний.

За його словами, Національна служба здоров'я «не втручається в фінансово-господарську діяльність закладів охорони здоров'я на підставі укладених договорів».

— Ми лише сплачуємо закладам за надані медичні послуги. Відповідно до статутних зобов'язань, у закладів є власники у вигляді обласних або міських рад, а також органи управління у вигляді обласних військових адміністрацій або профільних управлінь, департаментів охорони здоров'я. У кожного з них свої функції. Відповідно, наша функція – це сплата за надані медичні послуги в рамках договору. Ми ніяк не впливаємо на інші моменти функціонування закладів, – сказав Денис Чорний.

Він також додав, що рішення щодо реорганізації миколаївських поліклінік має приймати виключно власник. 

— Я ще раз, вкотре наголошую: ми не можемо ніяким чином щось рекомендувати закладам в плані їх організаційно-розпорядчої роботи. Тому що рішення про реорганізацію, об'єднання, оптимізацію і так далі приймає власник. Ми не є ані власниками, ані органами управління відповідних закладів. Ці заклади є комунальними некомерційними підприємствами. Відповідно, керівник закладу охорони здоров'я самостійно, ну, знову ж таки, в нього є органи управління і власник, тому рішення приймає він. Ми ніяким чином не впливаємо на формування мережі. Наголошую, що ми не диктуємо і не говоримо про якісь такі моменти, що стосуються реорганізації. Компетенція повністю лягає на власників, – пояснив Денис Чорний. 

До цього керівниця міського управління охорони здоров’я Ірина Шамрай казала у коментарі «НикВести», що реорганізувати сім центрів первинної медико-санітарної допомоги планують https://nikvesti.com/ua/news/public/reorganizuvati-tsentry-pervynnoi-dopomohy-v-mykolaievi-rekomenduvalo-moz-ua>за дорученням Національної служби здоров'я та Міністерства охорони здоров'я.

— Національна служба здоров'я та Міністерство охорони здоров'я звернули увагу на те, що кількість центрів в нас набагато більше, ніж в таких самих містах, як, наприклад, Вінниця та Запоріжжя. Управління охорони здоров'я повинно проводити аналіз. На підставі проведених перевірок, на підставі всіх даних, які розміщені в вільному доступі на дашбордах Національної служби здоров'я України, нам неодноразово задавалося питання виконуючим обов'язки південного регіону: чому у вас така велика кількість центрів? Тому що всі сьогодні розуміють, що адміністративно-господарчий персонал забирає десятку частину тих коштів, які могли йти на розвиток закладу, – сказала Ірина Шамрай.

Новини

5 жовтня 2024
4 жовтня 2024