Депутати міськради Миколаєва не дозволили передати міграційній службі в оренду приміщення, де до війни була дитяча поліклініка №2

  • 08:18
  • 29.03.2024
7d24f063e6ebc30db54664eb6526abbc.i999x999x670

Депутати Миколаївської міської ради не дали згоду на передачу нежитлових приміщень першого поверху, загальною площею 918,7 квадратних метрів по вулиці Космонавтів, 144, балансоутримувачем яких є ЦПМСД №2, в оренду міграційній службі.

Відповідне рішення було прийнято у четвер, 28 березня.

Начальниця відділу оренди комунального майна Тетяна Дмитрова заявила, що управління охорони здоровʼя Миколаєва та балансоутримувач приміщення дали свою згоду. За її словами, управління міграційної служби у Миколаївській області звернулось до мерії з проханням виділити їм приміщення под розміщення.

Депутат Максим Коваленко заявив, що слід зберігти дитячу поліклініку і повний штат лікарів в одному місці, щоб батькам не доволилось бігати по всьому місту. 

— Я це питання не буду підтримувати, бо вважаю, що там має залишитись дитяча лікарня, яка наразі обслуговує майже весь Інгульський мікрорайон, як мінімум Старий та Новий Водопій, - заявив Коваленко.

Депутат Андрій Янтар підтримав свого колегу, пояснивши, що декілька років тому певних лікарів перевели до дорослої лікарні і батькам доводилось ходити в дорослу лікарню, "збираючи дорослі хвороби", щоб пройти цих лікарів. Він також запропонував залишити це приміщення за дитячою лікарнею, щоб не наражати дітей на небезпеку у медичних закладах для дорослих. 

Тетяна Дмитрова пояснила, що ця частина приміщення два роки вже не використовується, при цьому зберігається велике навантаження на ЦПМСД щодо сплати комунальних послуг. Також вона зазначила, що якщо б дійсно існувала потреба у лікарняному закладі на цьому місці, то управління охорони здоровʼя б ніколи не погодило це рішення. Що стосується підʼїзду до будівлі, то там можливо зробити паркувальний карман, але це треба погоджуватись з ОСМД.

Начальниця управління охорони здоровʼя Миколаєва Ірина Шамрай повідомила, що не дивлячись на епідемію коронавірусу та два роки війни, вимоги НСЗУ до функціонування закладів охорони здоровʼя з кожним роком тільки підвищуються. Тому за цей період управління оснащувало поліклінічні дитячі відділення обладнанням, підбирало спеціалістів.

За її словами, загалом приміщення поділено між двома лікувальними закладами – амбулаторією загальної практики сімейної медицини ЦПМСД №2, де на сьогднішній день приймають пʼять педіатрів, та приміщення минулого поліклінічного закладу, де знаходилось відділення дитячої лікарні №2, яка знаходиться на Рюміна, 5, яке не використовується і тому його вирішили передати в оренду. Зокрема на утримання цього приміщення щороку йде 700 тисяч гривень, заради економії цих коштів приміщення вирішили передати в оренду.

— Сьогодні прийнято рішення і зроблено багато кроків, щоб зробити у місті дві локації для дитячого населення для вторинної медичної допомоги, одна з них буде знаходитись в обласній поліклінічній лікарі, там є стаціонар для дітей та на Рюміна, 5, де буде дитячий стаціонар з поліклінічним відділенням, де будуть працювати у дві зміни. На сьогодні, у звʼязку з відсутністю дітей, наразі їх нараховується 37 тисяч замість 83 тисяч, були оптимізовані місця надання вторинної допомоги, тому що багато лікарів виїхало, багато лікарів за кордоном - розрахувались і працювати більше не будуть. Тому із шести поліклінічних відділень було створено три, які ведуть прийом. Але у перспективі, на території 2-ї дитячої лікарні, де три сесії назад була відведена земля під будівництво, і вже розроблена передпроєктна документація, вийшли в торги, закуповується обладнання, готуються спеціалісти, йдуть ремонти, тому це приміщення (яке передають в оренду міграційній службі, - ПН) абсолютно непотрібне для функціонування дитячого простору з медичної допомоги нашому населенню, тому що спеціалістів там немає, обладнання, яке вимагає НСЗУ, має бути сконцентровано в одному місці для доступності дітей. Ми досить серйозно над цим працюємо, тому у місті буде дві локації, як це передбачає реформа, яка не припинялась жодного дня протягом останніх двох років, – заявила Ірина Шамрай.

Депутат Максим Коваленко все одно стояв на своєму, зазначивши, що закривати поліклінічний заклад не варто, навпаки, "необхідно збергіти те, що маємо зараз, а не робити ставку на перспективу, що колись побудують нову лікарню". 

— Таке відношення: якщо не працює, то треба закривати? Ми ж школи отоплюємо, тому що сподіваємось, що вони відкриються і повернуться наші діти. І тут ми маємо думати аналогічно, що в нас підвищиться народжуваність і люди з дітьми повернуться до Миколаєва. А коли той центр збудується, тоді і будемо думати, що робити з цим приміщенням. На зараз, я вважаю, що приміщення має залишитись медзакладом на перспективу, щоб потім не шукати приміщення для дітей, – вважає депутат, додавши, що управління охорони здоровʼя повинно навпаки відстоювати такі приміщення, а не віддавати їх.

Ірина Шамрай відреагувала на останню ремарку депутата, зазначивши, що позиція управління охорони здоровʼя направлена на якість надання медичних послуг дитячому населення і наразі вони тільки поліпшується. Також Ірина Шамрай зазначила, що амбулаторія так і залишається на Космонавтів, 144 з тима пʼятьма педіатрами.

У підсумку відповідне рішення не було прийнято – його підтримали 24 депутати, ще 7 утримались від голосування.

Новини

27 квітня 2024
26 квітня 2024