З 2 квітня українці зможуть подати заяви до Реєстру збитків, завданих війною

  • 14:27
  • 28.03.2024
936aca6a2c63f7207b732a641320e919

З 2 квітня українці зможуть подати заяви до Реєстру збитків, завданих російським вторгненнямНа початку 2024 року запустять Міжнародний реєстр збитків, завданих війною. Як він працюватиме в Україну (RD4U).

Про це повідомляє пресслужба Реєстру.

Рада RD4U вирішила відкрити Реєстр для подання заяв, доказів і повʼязаної інформації після того, як переконалась у наявності необхідної формальної та технічної бази. Відкриття Реєстру пройде в Гаазі.

Початковий запуск 2 квітня зосередять на одній критично важливій категорії — пошкодження чи руйнування житла. Очікується, що в цій категорії подадуть 300—600 тисяч заяв. Невдовзі Реєстр планує відкрити додаткові категорії, зокрема для заяв від людей, які найбільше постраждали від війни, а також щодо пошкодження або руйнування обʼєктів критичної інфраструктури України. Згодом завпровадять інші категорії.

Поетапний підхід дозволить Реєстру організувати ефективне подання заяв, а також підготуватися до їхньої швидкої обробки.

Заяви до Реєстру подаватимуть через український застосунок «Дія»Українці з квітня зможуть через «Дію» подавати заяви до Міжнародного реєстру збитків, завданих росією — це простий, доступний та безпечний спосіб. Крім того, це полегшить процес збору доказів, що додаватимуть до заяв.

Фактично реєстр є базою даних доказів збитків, руйнувань і втрат, яких завдало російське вторгнення українській державі та всім фізичним і юридичним особам. Він стане частиною механізму компенсації, який допоможе стягнути з росії відшкодування відповідно до міжнародного права, зокрема за рахунок російських активів.

Реєстр збиратиме заяви на компенсації та докази щодо кожної з них. Далі сформують Компенсаційну раду, що розглядатиме подані заявки, а також Компенсаційний фонд, з якого і виплачуватимуть відшкодування.

Новини

27 квітня 2024
26 квітня 2024