«Планував втечу за кордон під виглядом переселенця»: СБУ затримала ексохоронця російської катівні у Херсоні

  • 09:32
  • 28.03.2024
9a061e4c5ce9f750c80a5228663ff769.i999x999x670

Служба безпеки України здійснила операцію із викриття ексохоронця російсьйської катівні у Херсоні. Колаборант, який працював на окупаційну владу під час окупації міста, планував втечу за кордон, але був затриманий у тимчасовому помешканні.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Виявлено, що під час звільнення Херсона він спалив своє «посвідчення тюремного наглядача» та переїхав до орендованої квартири з метою «замести сліди». Планувавши переховуватись до січня 2025 року, коли йому виповниться 60 років, він прагнув виїхати за кордон як переселенець з півдня України.

Однак завдяки комплексним заходом, проведеними співробітники СБУ в АР Крим та Херсонській області за процесуального керівництва прокуратури, його затримали у тимчасовому помешканні. 

Під час обшуку в оселі зловмисника було виявлено значну кількість доказів його злочинної діяльності, зокрема, мобільний телефон з інкримінуючою інформацією та формений одяг російського зразка, що був виданий окупантами

"За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення рф він працював інженером-електромеханіком на місцевому підприємстві. Але після захоплення Херсона чоловік добровільно вступив до «адміністрації» російської тюрми, яка діяла у захопленій на той час місцевій виправній колонії. Там його призначили «молодшим інспектором відділу нагляду та безпеки» окупаційної установи. На цій «посаді» він охороняв камери, в яких тримали ув’язнених учасників руху опору в регіоні", - пред'явили у відомстві.

У застінках російські окупанти катували українських патріотів та намагалися витягти з них згоду на співпрацю з агресором.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території), йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Новини

27 квітня 2024
26 квітня 2024