Через помилки у переліку власники деяких авто можуть не платити «податок на розкіш» – Bihus.Info

  • 07:17
  • 27.03.2024

У 2024 році власники багатьох розкішних автомобілів звільнені від сплати щорічного «податку на розкіш», який становить 25 000 гривень. Розслідувачі Bihus.Info звернули увагу на помилки у переліку транспортних засобів, що підлягають оподаткуванню, окрім того, що деякі елітні авто, зокрема Ferrari, Rolls-Royce та Lamborghini, взагалі відсутні у списку.

  • Для трьох моделей Bentley вказано неправильні об’єми двигунів, а седани Mercedes-Maybach прописані з помилкою – MaVbach. Ці недоліки дозволяють власникам цих авто, які все ж таки присутні у переліку, уникати сплати податку.
  • У переліку відсутні Ferrari, Rolls-Royce, Lamborghini, McLaren, Alpina, а також низка моделей Mercedes-Benz, які, з огляду на вартість, повинні були б оподатковуватися.

«Податок на розкіш» сплачують власники автомобілів, яким не більше п’яти років і середньоринкова вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (близько 2,7 млн грн у 2024 році). Середньоринкова вартість розраховується за спеціальною формулою.

Список автомобілів щорічно готує ДП «Держзовнішінформ», а публікується він на сайті Міністерства економіки. У ньому вказуються конкретні марки, моделі, об’єми двигунів, вік машини, а також комплектація чи версія, за яку доведеться платити – аби власники чітко розуміли, що саме їхній транспортний засіб підлягає оподаткуванню.

Новини

27 квітня 2024
26 квітня 2024