У Миколаєві декілька програм для ОСББ по відновленню і модернізації будинків – на одну з них залучили ₴30 мільйонів грантових коштів

  • 09:52
  • 15.03.2024
d701e3fc503d6c72703183296cf4ab2f.i999x999x670

Заступниця директора КУ "Центр енергоефективності міста Миколаєва" Валентина Іщенко заявила, що у місті діє дві програми від "Фонду енергоефективності" — "Енергодім" та "Віднови дім". Також існує місцева підтримка ОСББ "Теплий Миколаїв". Усі програми направлені на те, щоб допомогти містянам відремонтувати та енергомодернізувати їх будинки.

Про це вона розповіла під час брифінгу у четвер, 14 березня.

Що стосується програми "Віднови дім", то наразі "Центр енергоефективності" працює на 107 заявками. За словами Валентини Іщенко, в рамках цієї програми на відбудову житлового сектора Миколаєва було залучено 30 мільйонів грантових коштів. 

По цій програмі мешканці можуть отримати наступні послуги: ремонт всього будинку (фасад, вікна, лоджії, заміна віконних блоків в місцях загального користування, тамбурних дверей, вхідних дверей, заміна та ремонт даху, ремонт систем опалення та водопостачання). Участь не можуть брати ті будинку, які не є ОСББ та ті, які мають пошкодження несучих конструкцій. 

— Але ми активно співпрацюємо з ДЖКГ і коли в будинках усувають капітальні пошкдження, які не підлягають компенсації від фонду енергоефективності, то ми забираємо їх під свої крило та супроводжуємо по програми "Віднови дім". Важливий момент ремонту – це водопостачання, в нас є ОСББ, які замінили повністю трубопровід в місцях загального користування за даною програмою, що надає можливість ОСББ не витрачати власних коштів, оскільки за програмою вони отримують 100% компенсації вартості будівельних робіт, – заявила вона.

Вона додала, що Фонд енергоефективності не компенсує витрати на розробку проєктної документації. І також є обмеження щодо граничної вартості робіт – не більше 7,5 мільйона гривень на один будинок. 

Ще 23 ОСМД в роботі по програмі "Енергодім". Валентина Іщенко зазначила, що у Миколаєві є взірцеві будинки, де повністю зроблено теплоізоляцію будинку і мешканці мають вже економію понад 50%. Ця програма не потребує проєктної документації: необхідний лише енергетичний сертифікат, за який також передбачена компенсація від Фонду енергоефективності в розмірі 15 тисяч гривень.

Наразі по програмі "Енергодім" діє лише пакет "А" спрощений, в який входить: встановлення ІТП, заміна трубопроводів та теплоізоляція трубопроводу теплопостачання, гідравлічне балансування систем опалення, заміна або ремонт віконних блоків в місцях загального користування, а також заміна та ремонт зовнішніх дверей. З квітня очікується розширення пакету. 

Також вона пояснила, що в рамках програми "Енергодім" фонд компенсує 40% вартості робіт, ще 30% забезпечує місто. На цей рік по програмі підтримки ОСББ "Теплий Миколаїв" в рамках програми "Енергодім" в бюджеті міста закладено 6 мільйонів гривень.

Валентина Іщенко також повідомила, що за 2023 рік за програмою "Теплий Миколаїв" компенсацію отримали 12 ОСББ на загальну суму відшкодування в розмірі 5 мільйонів 534 тисяч 466 гривень. 

— Ці ОСББ мали дуже суттєву підтримку від міста, що дало їм можливість завершити свої роботи, закрити повністю зобов'язання перед фондом, отримати свої виплати з грантових коштів, розрахуватися з підрядною організацією. В цьому році також була вже перші комісія, загальна компенсація на 2,5 мільйона гривень. Також ми чуємо зворотню реакцію від мешканців міста, що зменшується ця недовіра до державних програм, до діяльності міста загалом. Мешканці бачать, що програми діють, бачать це на своїх платіжках, – резюмувала вона.

Новини

5 травня 2024
4 травня 2024
3 травня 2024