Ексголові СБУ оголосили підозру в держзраді та катуванні цивільних

  • 11:17
  • 08.02.2023
174288-1_large

СБУ повідомила про підозру своєму колишньому керівникові Олександру Якименку, який очолив окупаційні «органи безпеки» у зайнятій ворогом частині Херсонщини.

Про це прес-служба відомства повідомила у вівторок, 7 лютого.

За інформацією слідчих, після початку повномасштабного вторгнення Якименко запропонував росіянам свою «допомогу» у встановленні окупаційного режиму на Херсонщині. За це його призначили керівником «державної служби безпеки».

На цій «посаді» Якименко відзначився низкою антиукраїнських та взагалі аморальних дій. Зокрема екс-глава СБУ проводив масові репресії проти місцевих жителів.

Так, під час окупації Херсона він дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста, де окупанти облаштували катівню. Там із мешканців області вибивали зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати «амністію».

Після звільнення Херсона Якименко разом із росіянами втік на лівобережну частину Херсонської області.

– На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили колишньому генералу та восьми його спільникам про підозри за статтями: зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, створення не передбачених законом воєнізованих формувань, порушення законів та звичаїв війни,– йдеться у заяві Служби.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024