Мурали Миколаєва. У Заводському районі з'явилась «Жінка-берегиня»

  • 10:30
  • 07.12.2022

У Заводському районі Миколаєва 4 грудня художники закінчили роботу над муралом «Жінка-берегиня». Це четвертий малюнок циклу оберегових муралів для міста.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла авторка циклу Альона Мартинова.

За словами Альони, "Жінку-берегиню" почала малювати наприкінці листопада, а перший стінопис циклу оберегових муралів створила, ще у серпні 2022 року.

– У міськраді ми спілкувалися. Там нас хотіли відправити в «архітектуру» (до Департаменту містобудування та архітектури — ред.і так далі. Але, коли з'ясувалося, що ми будемо малювати щось хороше, то сказали: «О, ну тоді малюйте», — розповіла художниця.

Мурали Миколаєва. У Заводському районі з'явилась "Жінка-берегиня"

Загальний вигляд стінопису «Жінка-берегиня» у Заводському районі Миколаєва. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Мета муралу, пояснила Альона Мартинова, оберігати місто. Виконаний в етностилі — у вигляді вишиванки. Для зображення настінного малюнку використовувалася лише фарба червоного кольору. Загалом розміри стінопису склали 2,3 метра завширшки та 1,8 метра у висоту.

– Використовували гумову фарбу і з балонів також… Багато працювали з трафаретом. Було холодно і складно працювати руками, коли вони мерзнуть, — сказала Альона.

Оберегові мурали завжди наповнені символами, каже художниця, на цьому їх чотирнадцять.

–Чотири знаки по кутках — це символ «Бережа». Він символізує світову енергію, якою все наповнено. Тобто там енергія Ци. Ще знак Макуші, богині, знак плодючості. Є декілька рун, які теж відображають зв'язок зі Всевишнім і захищають. Тут все про захист, — пояснила Альона Мартинова.

Як розповіла художниця, директор гаражного кооперативу, на стіні котрого намалювали мурал, був не проти: «Ми тільки «за», якщо це щось патріотичне».

Допомагав створювати «оберіг» миколаївський художник Дмитро Слепуха.

До весни, сказала Альона, планує взяти «паузу» у художній творчості.

 

Нагадаємо, художники-муралісти Олена Мартинова та Дмитро Слепуха завершили ще один запланований проєкт у Миколаєві. На муралі зображена велика риба, яка несе на собі основні пам'ятки міста. 

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут

Новини

28 березня 2024
27 березня 2024