«Велика риба»: у Миколаєві з’явиться новий мурал

  • 20:27
  • 26.08.2022

Художники-муралісти Олена Мартинова та Дмитро Слепуха завершують ще один запланований проєкт у Миколаєві. На муралі зображена велика риба, яка несе на собі основні пам'ятки міста. Пишуть стінопис біля Варварівського мосту на вулиці Великій Морській. Станом на 26 серпня роботи тривають вже майже два тижні, пише Суспільне.

Створення нового муралу художники розпочали як тільки закінчили писати «Кицю захисницю». Процес затримався через погодні умови та непорозуміння з мешканцями будинку. Вони були проти, бо бояться, щоб їх будинок не привертав зайвої уваги. Була проблема й з будівельними «лісами». Проте ці питання владнали. Зі слів художниці, коли писали попередній мурал, такого не було.

– По-перше, були замовники й вони всі питання вирішували, а по-друге, ми були на достатній висоті, де мешканці не могли кожного разу коментувати або робити зауваження. Жаль, що у такий час доводиться бути «буфером» між людьми та мистецтвом, — каже пані Олена.

Сюжет цього муралу був створений саме Оленою. Коли ЖЕК виділила будинок, вона відразу "під нього" почала писати ідею. Це велика риба з основними пам’ятками Миколаєва.

– Я хотіла підкреслити їх цінність. Це наші цінності, які ми повинні цінувати, ми повинні їх і вберегти. На картині є оберегова символіка, яка є дуже актуальною. В неї ми вклали всю любов і хочемо, щоб вона стала захистом для міста, — розповідає Олена.

Допомагає Олені Дмитро Слепуха. Чоловік каже, це новий етап у його творчості.

– Цей мурал мене дуже надихає. Це для мене новий етап, бо я давно хотів малювати мурали, а не тільки розписи, і «від себе», а не на замовлення. І нарешті з’явився проєкт, який допомагає забезпечити реалізацію виплеканої мрії, створення авторських робіт, а не під замовлення, — каже Дмитро.

Цей мурал, кажуть митці, повністю створюється завдяки підтримці та об’єднанні людей. Художники починають працювати, а потім друзі допомагають: інформація поширюється і люди пристають на допомогу. Цього разу «ліса» виділили безплатно у користування. Багато фарб використовують тих, які залишаються від попередніх робіт. Один мурал стає продовженням іншого, говорить Олена Мартинова.

– Раніше жінки вишивали обереги: рушники, пояси, для своїх воїнів, щоб їх захистити. У мене бажання — втілити символи на будівлю, щоб вони також працювали своєрідним оберегом. Це, напевне, більш за все надихає на створення такого оберега, — розповідає Олена.

Зі слів Олени, це також спосіб додати у складні часи трошки світла та позитиву, підтримати людей чимось хорошим.

"Велика риба": у Миколаєві з’явиться новий мурал

Фото: Галина Самойленко

Нагадаємо, на Миколаївщині частково пошкоджено або знищено 9,9 тисяч цивільних об'єктів.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024