Україна подасть в ООН резолюцію про репарації

  • 12:46
  • 05.10.2022

У жовтні на Генасамблеї ООН Україна надасть резолюцію про виплату Росією репарацій за розв'язану війну.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед учасниками публічних дебатів Війна та закон, що проходили у рамках Ночі права, ініційованої головою Конституційної Ради Франції Лораном Фабіусом.

Глава держави закликав підтримати документ і наголосив, що справедливість неможливо встановити без виплати збитків, завданих країною-агресором.

– У жовтні ми пропонуємо всім, хто цінує міжнародне право, підтримати на засіданні Генасамблеї ООН фундаментальну резолюцію, яка підтвердить міжнародно-правове зобов'язання Росії щодо виплати репарацій за цю війну та визнає необхідність компенсаційного механізму, за допомогою якого це зобов'язання має бути реалізовано, - наголосив Зеленський.

Він додав, що Україна тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом для досягнення спільної мети – притягти російських окупантів до відповідальності за військові злочини та працює над творенням спеціального трибуналу.

– Проект відповідного міжнародного договору щодо створення спецтрибуналу нещодавно був представлений у Києві дипломатам країн-партнерів. Однак ми пропонуємо цей договір не лише нашим партнерам, а й усім, хто цінує міжнародний правопорядок, - зазначив президент.

 

Нагадаємо, за минулу добу ЗСУ ліквідували 200 військових країни-окупанта. Всього з початку повномасштабного вторгнення Росія втратила 61 тисячу військовослужбовців.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

10 травня 2024
9 травня 2024