Україна розглядає варіант зупинки Запорізької АЕС

  • 17:35
  • 07.09.2022
_energodar_okupanti__gettyimages_1240384920_8_650x410

Україна готова зупинити Запорізьку АЕС, тобто єдиний працюючий зараз енергоблок №6, якщо це буде необхідно.

Про це повідомляє з посиланням на виконувача обов’язків голови Державної інспекції ядерного регулювання, головного державного інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Олега Корікова на брифінгу.

– Розглядається варіант зупинки станції. Якщо виникнуть відповідні умови, які потребуватимуть зупинки, енергоблок №6 буде зупинений,– сказав він.

Зазначимо, що Запорізька АЕС втратила зв'язок з енергомережею України, вона працює лише на забезпечення власних потреб в електроенергії.

– Це проектний режим, але подальше погіршення ситуації без живлення ЗАЕС від зовнішнього джерела призведе до того, що ми будемо вимушені експлуатувати резервні дизельні станції, щоб забезпечити струмом наші системи безпеки,– сказав Коріков.

Він зазначив, що для потреб станції необхідно чотири цистерни дизпального на добу. Такий обсяг дуже проблематично завозити через лінію зіткнення на ЗАЕС.

– Ми можемо потенційно потрапити в ситуацію, коли закінчиться дизель, і це може призвести до аварії з пошкодженням активної зони реактора і викидом радіоактивних продуктів до навколишнього середовища. Це матиме не лише наслідки для території України, а й транскордонні наслідки,– зазначив держінспектор.

Він також зауважив, що внаслідок обстрілів росіян були пошкоджені усі чотири лінії видачі потужності Запорізької АЕС, лінії зв'язку станції з тепловою електростанцією і лінії видачі потужності теплової електростанції.

Нагадаємо, вчора МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками візиту на Запорізьку АЕС.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024