МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

  • 18:18
  • 06.09.2022
61007146_401

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 6 вересня опублікувало звіт за підсумками візиту своєї місії на окуповану росією Запорізьку АЕС.

Про це повідомили у Twitter організації.

Документ загалом складається з 52 сторінок. Головні тези:

  • Ситуація є безпрецедентною. Це перший випадок воєнного конфлікту на об'єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині України та за її межами;
  • МАГАТЕ закликає негайно припинити обстріл території АЕС та її околиць, щоб уникнути подальшого пошкодження станції та пов'язаних з нею об'єктів. Наразі існує гостра потреба вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС;
  • Потрібна домовленість усіх сторін для створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень;
  • МАГАТЕ готове розпочати консультації для термінового створення такої зони;
  • Життєво важливо встановити постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Фахівці місії будуть проводити детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об'єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.

1 вересня на ЗАЕС прибула делегація МАГАТЕ з 14 міжнародних експертів. Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що під час першого туру по ЗАЕС оглянув ключові зони, але «роботи ще залишається багато».

Міністр енергетики Герман Галущенко наголошував: Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

Станом на 5 вересня на ЗАЕС залишились двоє представників команди інспекції МАГАТЕ. Вони мають продовжити роботу на ЗАЕС на постійній основі. Таке декілька днів тому анонсував гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Нагадаємо, що в МАГАТЕ оцінили ситуацію на ЗАЕС після останніх обстрілів.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024