Хамелеони, ящірки та птахи. Миколаївці віддають своїх улюбленців до зоопарку

  • 19:36
  • 21.07.2022

Вже три місяці Миколаївський зоопарк приймає тварин від миколаївців, які змушені виїхати з міста. Трапляються й екзотичні види. Тварини спочатку перебувають на карантині.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор миколаївського зоопарку Володимир Топчий.

– Ми одразу відгукнулися на прохання. Єдині, кого ми не беремо — це кішок та собак, бо нам немає де тримати. Кішок у нас і так вистачає на території зоопарку — це наші щуролови, а собак немає де тримати. Усіляких плазунів — хамелеонів, ящірок, змій; а також птахів, хом’ячків, шиншил, куниць, тхорів — це ми приймаємо. Люди віддають, діти плачуть: «Ми приїдемо, ми заберемо». Кажу: «Звісно, приїдете, заберете», — розповів Володимир Топчий.

За словами лікарки-ветеринарки Анни Гончарової, собак і котів легше вивезти із собою за кордон, бо необхідні щеплення цих тварин наші земляки звикли робити і отримувати відповідні документи.

– З птахами все набагато складніше – потрібно робити довготривалі дослідження, оформлення документів. Це не дуже в нас якось прийнято – вакцинувати домашніх птахів. Тому здебільшого птахів приносять люди до зоопарку, — сказала Анна Гончарова.

Хамелеони, ящірки та птахи. Миколаївці віддають своїх улюбленців до зоопарку

У червні з села Посад-Покровське, що поруч з лінією фронту, привезли двох поні.

– Потім прийшла господиня цих поні, там трагедія сталася. Був сильно поранений господар, він зараз у лікарні: «Ми забрати не можемо, нам нема куди забирати, будинок розбомбили. Нехай вони поки поживуть у вас». Вони зараз у нас живуть — на карантині, окремо. Прийде час, звісно, ми повернемо цих поні, — розповів Володимир Топчий.

Хамелеони, ящірки та птахи. Миколаївці віддають своїх улюбленців до зоопарку

Двох орланів привезли волонтери разом зі співробітниками поліції.

– Жіночка гуляла собі. Почула незвичайні звуки з будівлі. Викликала поліцію, вони зайшли до цієї будівлі — виламали двері. Знайшли напівзруйноване приміщення, сарай: вибиті двері, вікна, шибки, був мертвий собака на підлозі, можливо, як їжу залишили цим птахам, — розповіла Анна Гончарова.

Хамелеони, ящірки та птахи. Миколаївці віддають своїх улюбленців до зоопарку

18 липня миколаївці привезли для порятунку чайку.

– Чайка в слабкому стані. Це молода пташка, цього року. У неї лапи ще не забарвились. Вид називається «Мартин звичайний». Вона в жировому нальоті, скоріш за все потрапила під якийсь мазут або машинне мастило, або щось невідомого походження — жирною плівкою. Цю пташку треба відмити мийними засобами, — сказала Анна Гончарова

Хамелеони, ящірки та птахи. Миколаївці віддають своїх улюбленців до зоопарку

Серед екзотичних тварин, яких передали зоопарку містяни, хамелеони та інші рептилії. Вони перебувають поруч із давніми мешканцями тераріуму. Побачити всіх їх миколаївці та гості міста можуть щосуботи і щонеділі. З кінця червня зоопарк знов відкрився для відвідувачів у вихідні.

Нагадаємо, в Миколаєві комунальні служби працюють у штатному режимі.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

28 квітня 2024
27 квітня 2024