Заступник міського голови Миколаєва Анатолій Петров розповів, що у Миколаєві планують з часом запровадити систему кейтерінгу в усіх школах міста задля покращення якості обідів школярів.
Про це він заявив під час брифінгу 19 вересня, передає кореспондент ПН.
Він розповів, що міська рада опрацьовує питання організації системи кейтерингу у закладах освіти і, на думку Петров, вже з наступного навчального року в більшості шкіл запровадять кейтеринг систему.
— Ми зробимо базові кухні, які будуть обладнанні сучасним обладнанням для приготування їжі, яке буде розфасовувати і запаюватися, охолоджуватись в ланчбокси, які будуть привозити спеціалізованою технікою до закладу освіти. В цьому закладі освіти має бути технологічне обладнання для розігріву, воно є спеціалізоване, де закладається 300 порцій одноразово. Їжа нагрівається до 63° і видається за 5 хвилин до того, як діти приходять, – пояснив Петров
За словами заступника міського голови, така система зручна для Миколаєва як для прифронтового регіону тим, що діти матимуть можливість зʼїсти свій обід у форматі ланч-боксу і в бомбосховищі через велику кількість тривог.
— І це дасть можливість взяти лоток і прибори, і зʼїсти їжу під наглядом класного керівника, вчителя і так далі, будь-де, навіть в бомбосховищі. Бо ми закриваємо їдальні під час тривог. Ви ж зрозумієте, батьки скаржилися, що холодне. Дуже важко п'ятьом працівникам, які поклали першу порцію, і поки вони поклали 300-ту, то перша вже не має такої температури. А діти ж холодне їсти не будуть. А це дасть можливість вжити їжу навіть у бомбосховищі. Тому будемо переходити в більшості на цю систему, – розповів посадовець.
Наразі у сім шкіл Миколаєва доставляють гарячі обіди у ланч-боксах, адже вони не оснащені мармітами для постійного підігріву їжу, зокрема перших і других страв.
— Тобто їжа може швидко охолоджуватись, тому доставка здійснюється до шкіл, які недалеко від основного харчоблока, щоб доставка була теплої їжі в ланч-боксах. Але як на мене, я перейшов би повністю на ланч-бокси, – додав Петров.
Але для запровадження такої системи місто має вкластись у дороговартісне облаштування фабрики-кухні, яких має бути щонайменше по одній в кожному районі, пояснив Анатолій Петров.
— Я думаю, що ми зробимо, але не за рік, навіть. Можливо ми візьмемо район, де знаходиться підприємство КВП, є потужності, і хоча б охопимо Заводський район, частково Центральний. І просто це поступовий перехід буде, бо він дуже дороговартісний, – сказав посадовець.