Росія продала українського зерна на чорному ринку на майже $1 млрд — WSJ

  • 07:17
  • 17.09.2024
2f9AEECTczVyDCjPMTKltqyTESKqOk6uXqie9xTm

Зерна на майже $1 млрд з окупованих територій України продала росія, повідомляє The Wall Street Journal. Краденим зерном торгували на чорному ринку. Переказуємо основне з матеріалу WSJ.

  • Після окупації українських земель у 2022 році, росіяни або забирали врожай, або скуповували його задешево і часто примусово.
  • За даними The Wall Street Journal, «бізнес» з продажу краденого зерна охоплює широку мережу клієнтів, включно з Корпусом вартових Ісламської революції та компанією кримського бізнесмена Михайла Ганаги «Агро-Фрегат», який торгує із Сирією та Ізраїлем. Інша компанія, залучена в схему, продає зерно через Об'єднані Арабські Емірати.
  • Торгівля зерном підтримує фінансування та лояльність союзників росії, навіть коли економічний тиск на неї зростає. Наприклад, Тегеран купує ячмінь з окупованого Криму за 140 доларів за тонну, що на 34% нижче за ринкові ціни, кажуть у WSJ.
  • Точну комерційну вартість торгівлі зерном визначити важко. За словами, заступника міністра аграрної політики України Маркіяна Дмитрасевича, з 2022 року рф відправила щонайменше 4 мільйонів тонн зерна та іншої продукції з окупованої України на міжнародні ринки. Це принесло дохід у розмірі $800 млн.
  • За даними Уряду США, трьома суднами, які експортують великі обсяги зерна, через ланцюжок корпоративних організацій володіє російська державна United Shipbuilding Corp. Також ця компанія виробляла військові кораблі, що використовувалися для обстрілу українських міст.
  • За даними WSJ, у першій половині цього року росія відправила 15 кораблів з 81 тисячами тонн пшениці з окупованого Маріуполя до Туреччини. Натомість Туреччина забороняє кораблям проходити з окупованих українських терміналів і співпрацює з Києвом, щоб блокувати незаконну торгівлю.

Також Україна застосовує дипломатичний тиск на країни-імпортери. За останні два роки Єгипет, Ізраїль та Ліван або скасували навантаження, або припинили купувати зерно після того, як українські дипломати повідомили їм, що вантаж прийшов з окупованої території. Речник МЗС Георгій Тихий заявив, що Ліван перейшов на зерно від українських постачальників, а Єгипет відмовився від деяких партій, які надходять з окупованих територій.

Російські союзники Іран та Сирія заявили, що не дотримуватимуться санкцій. Іран постачав рф зброю, яка посилила здатність росії вражати військові та цивільні цілі. Цього місяця Тегеран почав постачати росії балістичні ракети. Іранські політики заявили, що в обмін країна отримала вкрадене українське. Натомість офіційно Іран заперечує передачу зброї іншим країнам.

Новини

18 вересня 2024
17 вересня 2024