У Раді запропонували ввести «податок на бездітність» і підвищити допомогу на дітей

  • 16:59
  • 21.05.2024
258076_vr_rada.gov.ua

Народний депутат від "Слуги народу" Сергій Гривко зареєстрував у парламенті законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні", в якому передбачено запровадження "податку на бездітність".

Відповідний законопроєкт №11264 опублікований на сайті Верховної Ради.

Зокрема Гривко пропонує, щоб податок сплачували усі фізичні особи – резиденти України віком від 21 до 58 років:

– ставка 1,5% для тих, хто не має дітей;
– ставка 1% для тих, у кого одна дитина;
– ставка 0,5% для тих, хто має двох дітей.

При цьому, податок не потрібно буде платити людям із трьома та більше дітьми; тим, хто має безпліддя чи проблеми з репродуктивним здоров'ям.

Крім того, у законопроєкті нардеп пропонує підвищити державну допомогу при народженні дитини у півтора рази та запровадити інші види допомоги – допомогу на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку та допомогу дитині на майбутнє.

Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцевпрокоментував законопроєкт Гривка – він запевнив, що шансів на його ухвалення немає.

"Податок на бездітних існував в різні часи в Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі і, безперечно, в СРСР з 1941 року до самого кінця імперії. В народі звався податком на яйця, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків. Напевно, надихнувшись саме цими історичними прикладами колега Гривко зареєстрував свій резонансний законопроект, яким прагне покращити нашу демографію у такий суперечливий спосіб як оподаткування бездітних, або, можливо, стати ще більш відомим всій країні своїми ініціативами", – написав він.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024