В Миколаєві екс-соратника Стремоусова засудили до 7 років тюрми – при цьому його виправдали за двома статтями

  • 16:59
  • 16.04.2024
df767d8dc85a5ea762be1110374145d7.i999x999x670

В Миколаєві Ленінський районний суд виніс вирок Ігорю Савицькому, який був прихильником зрадника Стремоусова та відзначився провокаціями. 

Про це повідомляє «Шиповник», посилаючись на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Суд визнав Савицького винним у незаконному позбавленні волі (ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України) та примушуванні до виконання цивільно-правових зобов'язань (ч. 3 ст. 355). Варто зазначити, що в обвинувальному акті Савицького підозрювали у вимаганні (ч. 4 ст. 189), але суд у своєму рішенні пом'якшив обвинування і виніс йому вирок по ч. 3 ст. 355 ("Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань").

В результаті Савицький отримав 3 та 6 років тюрми за цими статтями, суд визначив, що в сукупності він має відсидіти 7 років у в’язниці. Строк буде обчислюватися з часу набрання вироком законної сили. також у строк покарання йому суд зарахував знаходження в СІЗО по формулі "день за день", починаючи з 9 квітня 2022 року. 

Варто додати, що Савицький разом з авдокатом подали апеляцію на це рішення суду. 

Крім того, суд виправдав Савицького у незаконному зберіганні зброї та виправдовуванні російської агресії “в зв’язку з недоведеністю, що в діянні обвинуваченого є склад вказаних кримінальних правопорушень”.

Тобто Савицького засудили за те, що він добу незаконно утримував свого бізнес-партнера та “вибивав” із нього борг. 

В рішенні суду вказується, що в березні 2022 року поліцейський викрав на блокпосту підприємця – бізнес-партнера Савицького. Викраденого доставили додому до Савицького. Там постраждалого прикували кайданками до батареї, Савицький його бив і зламав ключицю. Постраждалого відпустили за добу, коли стало відомо, що його шукає цивільна дружина, яка стала поширювати повідомлення в соцмережах. 

При цьому постраждалому погрожували розправою, якщо він звернеться до поліції. Також Савицький “здійснив випорожнення сечею на нього з метою примусити повернути грошові кошти та не звертатися в правоохоронні органи”.

Постраждалий вів із Савицьким «спільний бізнес», пов’язаний із придбанням та перепродажем об`єктів нерухомості та транспортних засобів. Підприємець тричі брав у борг у Савицького, а також взяв у нього три автомобілі для продажу, але не повернув їх. Загальну суму боргу оцінили в 10-12 тисяч доларів. Також постраждалий був засуджений за шахрайство. 

Пізніше постраждалий підприємець все ж звернувся до СБУ і повідомив, що його викрали та завдали травм. 

При цьому суд виправдав Савицького за те, що він незаконно зберігав стартовий пістолет, перероблений у вогнепальну зброю. Також його виправдали за те, що він у спілкуванні зі своєю родичкою, громадянкою рф, виправдовував російську агресію проти України. Його російська родичка веде YouTube-канал, їй він “пересилав відеоматеріали стосовно соціальної обстановки в Миколаєві, в тому числі із зафіксованими наслідками здійснення зс рф обстрілів цивільної інфраструктури, із власними коментарями, в яких заперечував здійснення таких обстрілів саме зс рф”. 

Суд пояснив виправдання за цими статтями тим, що обшук у Савицького провели без попередньої ухвали слідчого судді. При цьому ухвала судді була винесена через два дні після обшуку. Суд вважає, що обшук провели “без достатніх правових підстав”. Суддя вказує на “недопустимість фактичних даних, що містяться в протоколі обшуку… оскільки вони були отримані з порушенням вимог… та внаслідок порушення права обвинуваченого на захист”.

Окрім того, в судовому рішенні зазначається, що ТУ ДБР замйаєтьсяр озслідуванням кримінального провадження за заявою Савицького щодо побиття його співробітниками СБУ. Під час медолгялду в нього виявили синці жовто-зеленого кольору на передньо-боковій поверхні грудної клітини розміром 10х10 см.

Зазначимо, що Савицький був відомий своїми провокаціями у Миколаєві ще до повномасштабного вторгнення рф. Він представлявся «журналістом» «Таврія Ньюс» - видання, яке свого часу запустив колаборант з Херсону Кирил Стремоусов, який потім став «заступником» так званого «губернатора» Херсонської області Володимира Сальдо.

У Миколаєві Савицький зі своїми товаришами розповсюджував фейки про коронавірус, влаштовував скандали у органах місцевої влади та у супермаркетах, інших публічних місцях через дотримання карантинних обмежень.

Також весною 2021 року до нього приїжджала поліція через заяву жінки, яка звинуватила Савицького у зґвалтуванні. Згодом факт цього сексуального злочину при первірці поліцейськими не підтвердився.

У Миколаєві Савицький влаштовував провокації разом з «блогером» Олександром Надьожею з Южноукраїнська. Влітку 2023 року поплічника Стремоусова затримала СБУ в Одесі.

Новини

29 квітня 2024
28 квітня 2024