Нардеп Чорноморов розповів про наслідки в сфері агровиробництва після підриву Каховської ГЕС

  • 09:19
  • 08.06.2023
нибулон черноморов

Народний депутат України Артем Чорноморов, який входить до аграрного комітету Верховної Ради, навів попередні висновки наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС для агросектору країни. 

Попередні прорахунки Чорноморов надав на своїй сторінці у соцмережі.

– Міністерство аграрної політики та продовольства України за попередніми оцінками, внаслідок терористичного акту росіянами на Каховській ГЕС, передбачає на Херсонщині затоплення орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель на правобережжі. А також в декілька разів більше на лівому березі області, які зараз перебувають під окупацією. Детальна інформація буде відома найближчими днями, після аналізу інформації та знімків площі затоплення, - повідомляє нардеп.

Крім того, за наведеними даними. техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

– У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем. Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів, - йдеться у дописі.

Нардеп пояснює, що ще до війни Херсонщина та Запоріжжя були дуже залежні від водопостачання, від користування Північнокримським і Каховським каналами, які дозволяли вирощувати зернові, овочеві, розвивати тваринництво.

– У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га. з яких ми збирали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур, на суму близько 1,5 млрд доларів. В умовах закриття доступу до води через руйнування Каховської ГЕС, в тих кліматичних умовах, які складаються, забезпечити повноцінне вирощування низки культур буде неможливо. В цьому контексті Україна втрачає 14% агровиробництва, або понад 3 млн тонн зернових, які вирощуються на півдні. Відповідно, це ставить під загрозу продовольчу безпеку світу, бо недоотримання зерна з південних регіонів знизить експортний потенціал України. Ринки вже частково відреагували на новину частковим зростанням цін на пшеницю, близько 3%, - зазначив Чорноморов.

Негативні наслідки знищення Каховської ГЕС також будуть і для рибного господарства, зазначає Чорноморов.

– Вже фіксується загибель риб, як молоді, так і дорослих особин. Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках. Окрім того, винесена з потоком води фауна водосховища у заплави, що утворилися нижче греблі Каховської ГЕС, також загине. Оскільки надалі при зниженні «повеневої» хвилі, ці біоресурси опиняться на суходолі. Ще однією проблемою стане потрапляння і загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря. В свою чергу і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути, - написав Чорноморов.

Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин, з прогнозами, можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

– Негативні наслідки спустошення водних біоресурсів будуть прослідковуватись протягом кількох років поспіль, навіть при заповненні ложа Каховського водосховища найближчим часом. Оскільки поновлення кількісного та якісного складу популяцій риб, відновлення донних ценозів кормової бази потребує багато часу, - повідомляє нардеп.

На думку нардепа, українське овочівництво відтепер ще гостріше потребує диверсифікації.

"Виробники з Центральної та Західної частини України вже в цьому сезоні почали більше культивувати овочі, але для внутрішнього попиту цього недостатньо. Малі фермери, які мають доступ до води, ймовірно почнуть ще ширше спеціалізуватися на овочах, щоб задовольнити попит та запобігти зростанню цін", - йдеться у дописі.

Також нардеп додав, що за даними спеціалістів держкомпанії «Укргідроенерго», щоб побудувати нову станцію, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, необхідно буде будувати мостовий і залізничний перехід. Все це зруйновано, якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років.

При цьому він наголосив, що усі дані наведені лише за попередніми оцінками. Остаточні висновки можна буде зробити лише після того, коли рівень води стабілізується.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024