У Варшаві відбувся масштабний мітинг опозиції: вийшли понад 100 тисяч людей

  • 11:34
  • 05.06.2023
webp_large.webp-2

У столиці Польщі 4 червня відбувся масштабний мітинг опозиції. На марш проти чинної влади, за оцінками організаторів, вийшли близько 500 тисяч осіб. За неофіційними даними поліції, там було близько 100-150 тисяч учасників.

Про це повідомляє RMF24.

Марш 4 червня організувала партія «Громадянська платформа», лідером якої є Дональд Туск. Захід мав стати вираженням спротиву політиці урядового табору. Захід проводили в 34-ту річницю «червневих виборів» 1989 року — перших частково вільних виборів у Польщі після Другої світової війни.

Віцеголова «Громадянської платформи» Бартош Арлукович заявив, що до маршу долучилося близько 500 тисяч людей, без посилання на джерело цієї оцінки.

PAP із посиланням на «неофіційні дані поліції» повідомляє, що на недільний марш у Варшаві прийшли від 100 до 150 тисяч людей.

– Перед натовпом, який зібрався на Замковій площі, Дональд Туск «склав присягу»:«Сьогодні я хочу скласти урочисту присягу перед вами. Ми йдемо на ці вибори, щоб перемогти. Щоб виправити людські помилки. І щоб, як наслідок, примирити польські родини. Клянусь вам. Можна назвати це "присягою Туска". Перемога, подолання зла, відшкодування людських кривд і примирення між поляками. Це наша стратегія.

Зазначимо, вже восени 2023 року в Польщі мають відбутися парламентські вибори. За підсумками виборів у 2019 році партія влади «Право і справедливість» отримала найбільше мандатів у Сеймі (нижній палаті парламенту), але опозиція здобула більшість у Сенаті.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, коментуючи марш, зазначив: «Мені трохи смішно, коли старі лиси, які багато років у політиці, організовують антиурядовий марш і подають це як стихійний громадянський протест».

Як зазначається, демонстрації відбувалися не тільки у Варшаві. Також на вулиці вийшли люди у Кракові, Щецині та Ченстохові.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024