З початку року на Миколаївщині через ворожі міни загинули 5 людей, ще 31 постраждали

  • 11:54
  • 30.05.2023

У Миколаївській області протягом 2023 року вже зафіксовано 29 інцидентів за участі цивільних осіб та вибухонебезпечних предметів. Через це загинули п’ятеро осіб, а 31 людина, в тому числі три дитини, отримали поранення.

Про це на брифінгу 29 травня розповіли заступник начальника управління – начальник відділу гуманітарного розмінування Юрій Слющенко і заступник начальника частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Микола Полєжаєв,

Піротехніки розповіли, що загалом на Миколаївщині їх підрозділи залучалися понад 5 тисяч разів та знешкодили більше 17 тисяч ВНП. Наразі розміновано більше 4 тисяч гектарів територій та 159 кілометрів доріг.

– У більшості випадків дороги вже є проїзними. На жаль, враховуючи, що кожного дня створюються нові шляхи, тобто хтось скорочує шлях через ґрунтові дороги, через поля, відбуваються прикрі випадки. Наприклад, півтори місяці тому молоковоз, який неодноразово їхав ґрунтовою дорогою підірвався на міні. Під час обстеження цієї знов створеної дороги ми знайшли декілька протитанкових мін, – сказав Юрій Слющенко.

Фахівець також зазначає, що 90% розкидані по полям, закопані на невеликій глибині. Проте були випадки коли міни у пластиковому корпусі, що ускладнює їх пошук, або ж прикопані на достатньо велику глибину – вони можуть навіть під тиском спрацювати лише з часом.

Також спеціалісти зазначають, що їм кожного дня поступають дзвінки про можливі боєприпаси. Проте піротехніки не завжди можуть повністю перевірити приватні домогосподарства, адже, наприклад, на перевірку порослого травою городу може піти значна кількість часу, але це не є першочерговим стратегічним об’єктом. Громадян просять розуміти це і не зловживати викликами.

Миколаївщина отримала дві одиниці спецтехніки для дистанційного розмінування, але вони теж можуть працювати в певній місцевості. Вони добре підходять для полів, проте їх неможливо використовувати у приватних домоволодіннях, на кладовищах, у лісах – там все роблять вручну.

Найбільше у Миколаївській області знаходять артилерійські снаряди, залишки РСЗВ, різного виду міни як ручного, так і дистанційного встановлення.

Піротехніки ДСНС зазначають, що на Миколаївщині не так часто зустрічалися нестандартні саморобні вибухові пристрої – такі частіше деактивують спеціалісти поліції та ЗСУ. Проте вони навели приклади того, як на протитанкові міни окупанти встановлювали протипіхотні – в шатному випадку міна спрацьовує при тиску приблизно в 200 кілограмів, а при такій переробці - міна спрацьовує від натиску в декілька кілограмів. Також часто вибухонебезпечні предмети окупанти засипали щебінню для погіршення виявлення, кріпили під поверхні у підвалах, будинках.

Також у Миколаївській області при розмінування були травмовані три працівника ГУ ДСНС Миколаївщини. Ще є два факти травмування та один загибелі серед працівників ДСНС з других регіонів. В основному такі випадки бувають через нештатне використання ворогом боєприпасів. Вони можуть вибухати в будь-який час, або спеціально встановлені так, що детонують при намаганні їх вилучити. Були і випадки отримання травм через вибухи нових модифікацій боєприпасів, з якими фахівці раніше не працювали.

 

Новини

28 березня 2024
27 березня 2024