Як українські аеророзвідники наростили виробництво БПЛА з трьох до 120 на місяць

  • 07:17
  • 28.05.2023

2022 року команда українських аеророзвідників запустила компанію «Бойові птахи України», щоб розробляти та постачати на фронт БПЛА ВАЛК-1, більш відомий як «Валькірія». DOU публікує інтерв’ю зі співзасновником «Бойових птахів» Дмитром Ковальчуком, нижче наводимо його основні тези.

Дмитро має досвід пілотування БПЛА ще з часів АТО, а «Валькірію» команда ще одного його проекта, «Армії SOS», виготовляла ще з 2015 року. У березні 2022 року команда дістала зі складів усі безпілотні літаки для охорони домів під Києвом: шукали ворожу техніку, наводили артилерію. Потім переїхали до Житомирської області, згодом на Харківський і Донецький напрямки. Уже наприкінці травня 2022 року Дмитро зрозумів, що армії дуже не вистачає БПЛА. На той момент «Армія SOS» виробляла три БПЛА на місяць, суто для своїх польотних груп (екіпаж з двох людей, що мають наземну станцію, три БПЛА і проводять вильоти). 

На початку літа команда поставила за мету створити і забезпечити літаками 50 польотних груп до кінця року. Її першими замовниками став Фонд Сергія Притули, далі «Валькірії» почали замовляти й інші фонди. 

Дрони Galka (вгорі) та Soika, фото DOU

У середині літа 2022 року команда заснувала для цього «Бойові птахи України». ЇЇ співвласником є один із розробників програмного забезпечення для артилеристів «Кропива» Юрій Добронравін, з яким Дмитро товаришує. До кінця 2022 року команді вдалося досягти темпу 100 БПЛА на місяць, зараз вона виготовляє до 120 літаків на місяць. За весь 2022 рік «Бойові птахи України» випустили 296 літаків та створили 132 польотні групи. 

2023 року ці БПЛА були офіційно допущені до експлуатації в ЗСУ (для цього продуктам, виготовленим приватними підприємцями, потрібно пройти експертизу Міноборони та Генштабу). «Валькірії» використовують на усіх ділянках фронту. Команда працює над її оновленою версією: БПЛА Galka.

– Вона може летіти понад дві години без підзарядки, має онлайн-відеотрансляцію, керування камерою за допомогою Gimbal, інший польотний контролер і батареї, програму керування QGroundControl замість Mission Planner, можливості польоту без GPS, бортовий комп’ютер Raspberry Pi та багато іншого. Це — кайдзен, нескінченне вдосконалення, ми не припиняємо поліпшувати наші БПЛА, — розповідає Дмитро у інтерв’ю виданню. 

Зараз R&D-відділ, в якому працює 12 спеціалістів, готується до випуску чотирьох нових видів БПЛА, зокрема, дрона-картографа Soika та дрона-камікадзе Pugach.

Новини

23 квітня 2024
22 квітня 2024