Маск, Возняк та понад тисячу підписантів закликають призупинити розробку передових технологій ШІ

  • 10:20
  • 30.03.2023

Генеральний директор SpaceX, Tesla та Twitter Ілон Маск, один із засновників Apple Стів Возняк та більш як тисяча фахівців підписали відкритий лист із закликом призупинити розробку передового штучного інтелекту.

Текст листа опублікував Інститут майбутнього життя (Future of Life Institute).

Автори листа закликали розробників штучного інтелекту негайно призупинити мінімум на пів року навчання більш потужних систем ШІ, ніж GPT-4 від компанії OpenAI. Вони вважають, що випробування треба зупинити, доки не зʼявляться загальні протоколи безпеки, або ж у це має втрутитись держава, запровадивши мораторій.

Підписанти наголошують, що навіть творці «потужних цифрових розумів» не можуть їх повністю контролювати, а останні системи штучного інтелекту починають конкурувати з людиною.

– Нам слід запитати себе: чи маємо ми дозволити машинам наповнити наші інформаційні канали пропагандою та неправдою? Чи повинні ми автоматизувати всю роботу, включаючи ту, що приносить задоволення? Чи повинні ми розвивати нелюдські уми, які в підсумку можуть перевершити нас чисельністю, перехитрувати та замінити? Чи маємо ми ризикувати втратою контролю над нашою цивілізацією? — йдеться у листі.

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024