Нардепи планують законодавчо закріпити процедуру перейменування населених пунктів

  • 10:33
  • 27.03.2023
vru_2d9bf

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №8263 про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України, яким пропонується, серед іншого на законодавчому рівні закріпити процедуру перейменування населених пунктів. 

За відповідне рішення проголосували 254 народних депутати, повідомляє Преступности.Нет.

Згідно зі статтею 14 проєкту найменування (перейменування) населених пунктів здійснюється Верховною Радою України на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради щодо підтримки питання найменування (перейменування) населеного пункту та за підсумками громадського обговорення крім випадків, які передбачені законом. До пояснювальної записки до проекту рішення про найменування(перейменування) населеного пункту, крім відомостей, визначених Регламентом Верховної Ради України, включаються також:

1) обґрунтування запропонованої назви населеного пункту з посиланням на географічні, історичні, національно-культурні чи інші вагомі чинники;

2) інформація про рішення відповідної сільської, селищної, міської ради щодо підтримки питання найменування (перейменування) населеного пункту та запропонованої назви, крім випадків, передбачених законом.

Ця процедура де-факто вже діє. Зокрема місто Новоград-Волинський було 16 листопада було перейменовано на Звягель за рішенням парламенту з дотриманням процедури.

Також передбачається обов’язкове проведення громадського обговорення при прийнятті окремих рішень з питань адміністративно-територіального устрою. Йдеться про: 1) утворення населених пунктів;

2) утворення (ліквідації) районів у місті;

3) віднесення селищ, сіл до категорії міст;

4) віднесення сіл до категорії селищ;

5) віднесення міст до категорії селищ, сіл;

6) віднесення селищ до категорії сіл;

7) найменування (перейменування) населених пунктів;

8) найменування (перейменування) районів у місті;

9) включення поселень до складу міст, селищ, сіл

Цим же законопроєктом пропонується визнати таким що втратив чинність Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 р. No 1654-Х “Про порядок вирішення питань адміністративно- територіального устрою Української РСР”

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024