«Мене не цікавить вкрасти на генераторах чи бруківці», - Сенкевич про боротьбу з корупцією на тендерах

  • 17:28
  • 26.03.2023
Aleksandr-Senkevich-780x470

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич запевняє, що в нього немає корупційних інтересів.

Про це він розповів в інтерв’ю NV.

– Мене не цікавить вкрасти на генераторах чи бруківці. В мене немає будівельних компаній або виробництва бруківки. У моєї сім'ї є компанія, яка займається системами пожежної безпеки – вона не працює в Миколаївській області. У нас є IT-компанія, але всі її замовники знаходяться за кордоном, - сказав Сенкевич.

Він просить журналістів бути більш уважними при публікаціях про можливі зловживання при закупівлях. 

– Наприклад, нещодавно було повідомлення, що Миколаївводоканал за рекордно високою ціною купив хлор. Починаю розбиратися. Дійсно купили хлор в того самого постачальника, що і влітку, але на 30% дорожче. Але як з’ясувалося, закупив Червоний хрест для нас. А ціна вища, бо у Червоного хреста свої вимоги до постачання: менші партії, додаткові питання безпеки, довші маршрути доставки. Це все написано в договорі. Але на жаль журналісти не проаналізували це.

– Як тільки з’являється інформація про можливі зловживання, то нею одразу цікавляться СБУ, прокуратура, слідче управління поліції. А ще є міжнародні партнери. Наратив про Україну як корумповану неефективну державу найбільше вигідний нашим ворогам. Важливо необачно не нашкодити, не підігравати росіянам в інформаційній війні, у війні іміджів. Зрозумійте мене правильно, владу потрібно контролювати, і це особливо «на часі» зараз, але всім потрібно фахово і виважено робити свою роботу, - сказав мер.

За його словами, разом з Антикорупційною ініціативою ЄС мерія працює над переглядом та запровадженням дієвих антикорупційних практик.

– Це дозволить максимально убезпечити всіх, хто в нас працює, від бажання та можливостей махінацій із закупівлями, а ще підвищити ефективність певних процесів через їх діджиталізацію, оптимізацію, відкритість. Взяти до прикладу, нещодавню ситуацію із закупівлею генераторів, про яку писали Наші Гроші. Зараз йде службове розслідування, про результати якого публічно повідомимо. Але досвід показує, що часто проблема не скільки в потенційній корупції, скільки в неефективності, неспроможності замовників якісно проводити закупівлі з багатьох причин, - вважає Сенкевич.

– Я просто вірю в системи, в механізми, які обмежують людей у зловживаннях при виконанні своїх обов’язків. Бо якщо на одному тендері людина може заробити річну зарплату, то вона може піддатися на цю спокусу. Потрібно зробити систему, щоб спокуси не було, - сказав мер.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024