Жива історія про спадщину міста-Героя: історики презентували книгу з 30-річними дослідженнями архітектури минулого Миколаєва

  • 15:45
  • 26.03.2023

В Миколаєві презентували книгу «Силуети старого міста», в якій зібрані 30-річні дослідження про миколаївські вулиці, від історика та співробітника Миколаївського обласного краєзнавчого музею Ігоря Гаврилова та журналістки Наталі Христової.

Презентація книги відбулася у п'ятницю, 24 березня, у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї, пишуть «НикВести». 

Книга «Силуети старого міста» — унікальне науково-пізнавальне краєзнавче видання, як для широкого загалу читачів, так і для істориків, викладачів, студентів, екскурсоводів, туристичних фірм, бібліотек, краєзнавців. В книзі досконало було відстежено практично кожен будинок в історичному центрі, названі його власники, що змінювалися протягом десятиліть. Кожна споруда в місті — окремий сюжет.

За словами видавця книги Ірини Гудим, жовтий папір книги обрано не просто так — це нагадування про дитячі спогади, про старі міські газети, про минуле. В книзі також представлені вірші Катерини Голубкової та Лариси Матвеєвої та малюнки художника Сергія Луньова.

— Ця книга стала живою історією про простих людей, які будували це місто, вдихали в нього життя, які вкладали в нього свій труд, свої амбіції, бажання, мрії. Це все залишилося в місті Миколаєві. Це наша база та актив, якими ми користуємось до сьогодні, бажаю, щоб ми всі це тільки множили, зберігали та розвивали. Я вірю в перемогу України. Вірю в те, що на Миколаїв очікує щаслива доля. Мета ж тих, хто тут проживає – зберегти нашу історію для прийдешніх поколінь та передати їм гідну спадщину міста-героя Миколаєва, – сказала Ірина Гудим. 

Книгу умовно можна поділити на 2 частини. Перша частина — віртуальні екскурсії 15-ма вулицями міста, історично-виважена розповідь про кінотеатри та в'язниці Миколаєва, окрема розповідь про будинок Арсенія Косякова та історія 58-того Піхотного празького полку.

Друга частина — краєзнавчі знахідки Ігоря Гаврилова і його колег з краєзнавчого музею. Долі відомих людей міста: Констянтинова, Брицмана, Манганарі, Ге, Грейга, Аркасів, Францова, Гайдученка. 

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024