Підприємці в Україні найбільше скаржаться на СБУ і поліцію — бізнес-омбудсмен

  • 11:54
  • 23.03.2023

Лише 3% економічних проваджень, з якими мала справу Рада бізнес-омбудсмена України, дійшли до суду. В органі кажуть про «феномен», коли формою покарання є саме порушення кримінального провадження, через що падає імідж бізнесу.

Про це заявив бізнес-омбудсмен Роман Ващук в інтерв'ю «Укрінформу».

Він заявив про корупційні ризики, оскільки «розпочати кримінальну справу — це запрошення до розмови, і часом — з недоброчесними правоохоронцями».

– Це не оцінка Ради бізнес-омбудсмена, а моя особиста. У намаганні побороти зловживання і корупцію ми наплодили стільки установ, що вони між собою змагаються. І можливість тиску на бізнес з 2014-2015 років через ініціювання кримінальних справ лише збільшилася, — заявив Ващук.

Він розповів, що найбільше підприємці скаржаться на Нацполіцію та Службу безпеки України. Бюро економічної безпеки на повну потужність не запрацювало і тому є найменшою причиною скарг.

За словами Ващука, найчастіше скарги стосуються неповернення вилученого майна, ситуацій, коли правоохоронці відмовляються розслідувати злочини за заявами потерпілого бізнесу, та загалом процесуальних зловживань та тиску правоохоронців на фірми.

Рада бізнес-омбудсмена також співпрацює з Департаментом кримінальної політики по захисту інвестицій Офісу Генпрокурора, зокрема у справах, де є проблема повернення тимчасово вилученого майна.

Новини

25 квітня 2024
24 квітня 2024