У Могилянці не каратимуть за вживання російської мови, але вона залишається забороненою

  • 07:08
  • 29.01.2023
1200px-Будинок_з_крамницями,_Києво-Могилянська_академія,_Контрактова_площа,_3

Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт заявив, що в академії не буде жодних покарань за вживання російської мови, попри заборону, прописану в оновлених правилах внутрішнього розпорядку.

Про це повідомив президент НаУКМА Сергій Квіт у коментарі «ВВС Україна».

– Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це сприятиме тому, щоб «Могилянка» повністю була україномовним університетом, — вважає Квіт.

Він упевнений, що таке рішення вплине на ситуацію з російською мовою в університеті.

– Ми будемо звертати увагу на мовне питання, будемо робити соціальну рекламу. Академічна конференція проголосувала одностайно, бо вважала це проблемою. Ми вважаємо, що в нашому університеті має звучати українська мова, — сказав Квіт.

Водночас заборона російської мови відділена від освітнього процесу і наукових досліджень. Отже, у випадку, якщо йдеться про унікальні російськомовні наукові джерела, вони можуть бути використані. Також російськомовні джерела можуть використовуватися, якщо йдеться про вивчення сучасних процесів у росії та її політиці.

– Ми бачимо, що є проблеми у вищій освіті України, коли викладачі читають курси по 25 років, використовуючи ті самі радянські джерела. Це неприйнятно. Якщо вони справді унікальні, то можна використовувати, якщо немає аналогів українською або англійською, — пояснив Квіт.

Він також вказав, що університет повністю готовий до можливих судових позовів у звʼязку з новими правилами.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024