Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану

  • 10:18
  • 28.12.2022
dd85fe5da9829647

З початку російського вторгнення станом на 27 грудня на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 92 медичні заклади. В області триває відновлення та ремонт будівель. Медпрацівники намагаються надати всю необхідну допомогу жителям області.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрій Гранатуров.

– Хочу сказати, що всі об’єкти, які зазнали якихось пошкоджень, руйнувань, будуть відновлені. А де потрібне буде капітальне будівництво, то згідно з планом відновлення, який у нас уже затверджений, ми очікуємо фінансування на наступний рік. Ми працюємо з великою кількістю міжнародних інститутів, організацій, які надають нам необхідну допомогу, — розповів Гранатуров.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану

Зруйнована будівля травмпункту Лікарні швидкої медичної допомоги. Миколаїв, серпень 2022 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

За словами Гранатурова, лікарні на деокупованих територіях відновили роботу.

– Зараз займаємося питанням кадрової політики. Гроші є, заробітна плата виплачується медикам і та, коли вони були в окупації. Ми вже відправили одну швидку допомогу, вчора отримали іншу, які будуть працювати на Снігурівську лікарню, — сказав заступник начальника ОВА.

На Миколаївщині, за словами Гранатурова, немає жодної лікарні, яка б була енергетично залежною від електромережі.

– Ми маємо можливість перемикатися під час виключення електроенергії на генератори різної потужності. Щоправда, ще потрібно розв'язувати питання з паливом, ці питання складніші, — розповів Гранатуров.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану

Будівля лікарні швидкої медичної допомоги після обстрілу. Миколаїв, серпень 2022 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Баштанська центральна районна лікарня зазнала руйнувань 19 квітня, російська ракета влучила в один із корпусів. Було повністю зруйноване поліклінічне відділення, вибуховою хвилею пошкоджене інфекційне та відділення гемодіалізу.

– На щастя, персонал і пацієнти не постраждали. Лікарня не приймала хворих лише добу. Весь колектив, місцеві мешканці, волонтери, благодійники у перший же тиждень приступили до відновлення закладу. З перших днів війни заклад працював у штатному режимі, — згадав міський голова Баштанки Олександр Береговий.

У Первомайській селищній територіальній громаді Миколаївського району до війни працювали три амбулаторії загальної практики сімейної медицини та п’ять пунктів здоров’я. Усі медзаклади надавали послуги майже десяти тисячам людей різного віку.

У громаді, яка під час воєнного вторгнення РФ була прифронтовою, постраждали Киселівський, Благодатнівський, Партизанський медзаклади та інші амбулаторії. Одним із найбільш вцілілих закладів громади є Новомиколаївська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка до початку наступного року має запрацювати у штатному режимі.

– Завдячуючи волонтерам у громаду доставлялися ліки і медпрепарати. Сподіваємося, що до весни 2023 року ми нормалізуємо роботу медзакладів. Наразі медпрацівники вимушені працювати за графіком і надавати консультації пацієнтам, виїжджаючи в різні населені пункти громади, — розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївського району Максим Коровай.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану

Кабінет онкологічного диспансеру. Миколаїв, квітень 2022 року. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Деякі медзаклади Миколаївщини розташовані у районах віддалених від лінії фронту, але з перших днів війни працюють на повну потужність для допомоги і військовим, і цивільним. Одним із таких є Первомайська центральна районна лікарня, яка до війни приймала пацієнтів із коронавірусом.

– Ще на початку війни у нас було багато пацієнтів, які потребували хірургічного втручання. Зараз, коли фронт перейшов на лівий берег Дніпра, їх стало менше. Попри те у нас є багато ВПО, жителів громади, які потребують медичної допомоги. Для цього у нас є певні запаси матеріалів та медикаментів, — розповів головний лікар Віктор Готка.

Нагадаємо, у Миколаєві будуть компенсувати багатоквартирним будинкам частину вартості генераторів.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

5 травня 2024
4 травня 2024