Відбудова України коштуватиме щонайменше півтрильйона євро, - Світовий банк

  • 10:49
  • 05.12.2022
flickr_com_worldbank8_3_650x410

Повоєнна відбудова України, за прогнозами Світового банку, коштуватиме близько 500-600 млрд євро.

Про це повідомляє австрійська газета Die Presse.

Такі цифри виданню навела віцепрезидент Світового банку Анна Б’єрде, яка підкреслила, що рівень необхідних коштів зріс з 350 млрд євро на початку червня 2022 року до 500-600 млрд євро на сьогодні.

– Раніше ми опублікували цифру, яка була розрахована спільно з Європейською комісією та українським урядом. Скільки потрібно грошей, щоб відбудувати Україну, а також привести її до європейських стандартів, наприклад у плані енергоефективності? Станом на початок червня це було близько 350 млрд євро, - підкреслила Б'єрде.

На її думку, для відновлення України потрібен обґрунтований стратегічний план на кшталт плану Маршалла, і це має бути "поєднання державних і приватних грошей".

Б’єрде розповіла, ще на початку осені Світовий банк прогнозував падіння ВВП України цьогоріч на 35%, проте після нападів Росії на цивільну інфраструктуру країни показники змінилися.

– Напевно, це буде ближче до 40%. Без інфраструктури немає економіки, а отже, немає податкових надходжень для Української держави. Це дуже тривожна ситуація, - зазначила віцепрезидент Світового банку.

При цьому вона прокоментувала те, яку "чудову роботу" проводять українці, відновлюючи зруйноване російськими ракетними обстрілами. Хоча і спрогнозувала, що якщо напади агресора не припиняться, українська інфраструктура зіткнеться з браком запчастин та обладнання.

Б’єрде також звернула особливу увагу на катастрофічні наслідки російської війни проти України у гуманітарній сфері.

– До кінця 2022 року в Україні 8 млн людей житимуть за межею бідності. Рівень бідності зросте із 2% до 25%, - констатувала вона.

Нагадаємо, Данілов відповів на заяву Макрона про гарантії безпеки для РФ.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

25 квітня 2024
24 квітня 2024