Росіяни переконували генералів ЗСУ здатися, планом війни керував Путін - звіт RUSI

  • 21:27
  • 04.12.2022
1666789524-6851

Над планом захоплення України працювало вузьке коло людей, яке очолював сам російський диктатор Володимир Путін. Крім того, росіяни намагалися схилити українських генералів до співпраці.

Про це йдеться у звіті Лондонського Королівського інституту обʼєднаних служб (RUSI), що досліджує питання воєн та озброєння в інтересах британської армії за перше півріччя війни.

Аналітики з'ясували, що окремі елементи операції із захоплення України планували різні посадовці, які іноді навіть не знали її головної цілі. Якісно оцінити ризики ця група не змогла, і всі плани виявилися занадто оптимістичними.

– Наміри росіян зіпсував не так сильний опір українців, як відсутність сценаріїв, що робити, якщо якийсь із елементів плану не спрацює, - йдеться у звіті.

Крім того, росіяни намагалися знайти підхід до керівництва Збройних сил України. У перші дні війни низка українських генералів отримала персональні повідомлення від російських візаві. Їх закликали здатися та переконували, що Росія не прагне заподіяти Україні жодної шкоди.

– Схожі, але анонімні повідомлення отримали майже всі українські полковники та інші старші офіцери української армії. Про особливу увагу Кремля до психологічного впливу на українських військових свідчить і те, що на другий день вторгнення з таким самим повідомленням вийшов особисто Путін. Однак план не вдався ― що знов-таки свідчить про погану оцінку росіянами пріоритетів українських військових, - зазначають аналітики.

Нагадаємо, російські війська щодня втрачають на Бахмутському напрямку понад 50 осіб. Стільки ж окупантів отримують поранення.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024